Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионПерникКметът Церовска оттегли докладната за 10-годишна концесия за добив на въглища в...

Кметът Церовска оттегли докладната за 10-годишна концесия за добив на въглища в Максим табан, обяснява за 3,5 млн. лв. задължения към «Топлофикация» на следващата ОбС сесия

 

 

Кметът Вяра Церовска оттегли докладната, свързана с концесията на прословутия Максим табан. Както «Вяра» писа, пepнишĸa фиpмa, ĸoятo имa cĸлючeн ĸoнцecиoнeн дoгoвop пpeз 2016 г., e пoдaлa дoĸyмeнти c иcĸaнe зa ypeждaнe нa oтнoшeниятa cъc coбcтвeницитe нa имoти, пoпaдaщи в гpaницитe нa ĸoнцecиятa, eдин oт ĸoитo e oбщинa Πepниĸ. Кoнцecиятa e зa cpoĸ oт 10 гoдини. Става дума за терен от 135 декара, а според оценката на лицензиран оценител за учредяване на възмездно право на ползване за добив на въглища предложението е за едва 8100 лева годишно.

Задълженията на община Перник към „Топлофикация” не подминаха и вчерашното заседание на местния законодателен орган. Съветникът от група „Български демократичен център” Славолюб Славчев отправи питане към градоначалника какво се случва с въпросните 3,5 милиона лева дълг, натрупан за топло, който по данни на шефа на „Топлофикация” Любомир Спасов в голямата си част е за централното отопление в учебните и детските заведения. Славчев още веднъж съобщи данни, които вече са станали факт в публичното пространство, припомняйки, че от „Топлофикация” вече са направили предложение за разсрочено плащане, по което обаче движение няма. Съветникът допълни, че за казуса и готвените наказателни мерки е информиран и самият Общински съвет. Славчев попита има ли намерение общинската управа да използва шестте милиона от облигационния заем, който се готви да изтегли от банкова институция, за да покрие борча си към топлофикационното дружество, още повече че оттам са категорични – ако до края на януари, който е идната седмица, плащанията не започнат, парното на детските градини и училищата ще бъде спряно.Отговор на въпроса общинският съветник ще получи на следващото заседание на местния минипарламент.

RELATED ARTICLES

Most Popular