Конгресът на САЩ иска да изслуша шефовете на социални мрежи за руската намеса в изборите

Конгресът на САЩ покани собствениците на Фейсбук, Гугъл и Туитър на изслушване във връзка с разследването за възможна руска намеса в президентските избори в страната през ноември 2016 г., предаде в четвъртък Ройтерс.

Съветник в Сената заяви, че ръководителите на трите компании са били помолени да се явят на публично изслушване в комисията по разузнаване на 1 ноември.

Лидери на комисията по разузнаване към Камарата на представителите потвърдиха, за открито изслушване следващия месец с неназовани технологични компании, чиято цел е да стане ясно “как Русия е използвала онлайн средства и платформи, за да посее раздор и да повлияе на нашите избори”.

Представители на Фейсбук и Гугъл потвърдиха, че са получили покани от комисията в Сената, но не казаха дали ще се отзоват. Туитър не бе открит непосредствено за коментар, посочва Ройтерс.

Комисията в Камарата на представителите не назова компаниите, но източник от нея каза, че се очаква законодателите да изслушат същите три компании, които са помолени да свидетелстват в Сената, допълва БТА.

Фейсбук разкри този месец, че предполагаеми руски тролове са похарчили 100 000 долара за разпространение в социалната мрежа на рекламни съобщения с политически характер, посредством създаването на фалшиви профили и страници.

По този повод президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече Фейсбук “антиТръмп” мрежа. Коментарът му бе качен в Туитър, след като социалната мрежа обяви, че е предоставила материали на комисията в Конгреса, разследваща евентуалната руска намеса в президентските избори.

“Фейсбук винаги е бил антиТръмп”, написа американският президент, добавяйки, че социалните мрежи винаги са били срещу него.

“Тръмп казва, че Фейсбук е против него, либералите твърдят, че ние сме помогнали на Тръмп да спечели (изборите). И двете страни се разстройват от идеи и съдържание, което не им харесва. Ето какво означава да управляваш платформа, която е открита за всички идеи”, отговори му създателят на компанията Марк Зукърбърг.

Той призна, че кампанията в САЩ през 2016 г. е била първата, в която интернет е бил основното средство за комуникация на кандидатите с обществото.

Припомняйки, че след изборите първоначално бе определил като “безумни” твърденията, че дезинформация във Фейсбук е можела да повлияе на вота, сега Зукърбърг оцени тези свои думи като “пренебрежителни”.

Той призна, че предоставянето на право на глас на хората във Фейсбук и възможността на кандидатите да общуват с избирателите директно е изиграло много важна роля на последния вот. Добави и, че социалната мрежа ще продължи да дава своя принос срещу опитите на правителствата да разпространяват дезинформация и да подкопават изборния процес.

Преди няколко дни социалната мрежа обяви, че ще предостави на разследващата комисия в Конгреса съдържанието на 3000 политически реклами, закупени от руски юридически лица по време на кампанията за президентските избори миналата година.

В миналото Тръмп лично е хвалил Фейсбук заради това, че мрежата му е помогнала да спечели изборите през ноември 2016 г. Неговият предизборен щаб обяви, че е похарчил около 70 млн. долара за реклами. Той имаше и програма на живо в социалната мрежа.

След последния коментар на Тръмп за социалната мрежа акциите на компанията на регистрираха покачване с 1.4% на борсата, като ценатаза един брой достигна до 166.50 долара, допълват информационните агенции.