Кошмар! Пернишката „Топлофикация” с директор Л. Спасов заплашва да спре топлото на училища и детски градини заради 3 млн. лв. борчове

 Любомир Спасов
  • Как не ги е срам! А когато ни оставят на студено заради многобройните аварии, може, негодуват перничани
  •  Кметът Церовска е сезирала КЕВР и редица държавни институции за спешни проверки, които да установят защо „Топлофикация” непрекъснато спира парното и топлата вода

 

Ръководството на пернишката „Топлофикация” влезе във война с общинската управа, заплашвайки, че е готова да спре топлото за училища и детски градини.

Д-р Вяра Церовска

Причината – до момента не е разплатена нито стотинка от натрупаните стари задължения за консумирана топлинна енергия. Според изпълнителния директор на топлофикационното дружество Любомир Спасов още на 20 декември на кметската управа е било предоставено ново споразумение за разплащането на натрупаните стари задължения за консумирана топлинна енергия. „То не е подписано от общинската управа, но то е входирано в общината, което ще рече, че кметът е запознат с него. Към 13 май 2016 г. община Перник ни дължи 1 749 382 лева главница. Натрупаната лихва към 20.12.2017 г. възлиза на 634 010 лева. В предложеното от нас споразумение от декември 2017 г. община Перник трябваше да признае вземанията на дружеството, натрупани към 20.12.2017 г.  В това споразумение предложихме на общината дружеството да се откаже от лихвата от нововъзникналите задължения, която е в размер на 55 000 лева. Натрупаният дълг на общината към „Топлофикация Перник” възлиза на 3 005 660 лева към 20.12.2017 г.”, според него единственият изход от тежката ситуация е в облигационния заем от Общинска банка, за който кандидатства пернишката управа.

Припомняме, заради аварии в „Топлофикация” Перник в началото на годината беше оставен да зъзне без парно и топла вода. В болницата също нямаше отопление, в детските градини се чудеха как да стоплят децата, стотици перничани бяха възмутени, че от „Топлофикация” постоянно се оправдават с аварии, хората студуват, а след това трябва да плащат за услуга, която не са получили. Кметът на Перник Вяра Церовска в началото на годината е сезирала КЕВР, областния управител и редица държавни институции за извършването на спешни проверки, които да установят защо „Топлофикация” непрекъснато спира парното и топлата вода. “За мен е неприемливо перничани да остават непрекъснато без отопление – освен частни потребители това са и детски градини, училища, обществени сгради. Откакто е започнал отоплителният сезон, парното спира няколко пъти, а в други дни бе хладко, сигнализира кметът Вяра Церовска.

„Как нямат срам да заплашват невинните деца със спиране на парното в детските градини”, шокирано коментираха десетки перничани. Припомняме, през декември 2017 г. Пернишкият административен съд потвърди санкция от 10 000 лв. за местната “Топлофикация”, наложена от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). При извършената проверка било установено, че на територията на разрушената охладителна кула 3 се съхранява значително количество отпадъци: сгуропепелна маса и отпадъци, генерирани от работата на сероочистващата инсталация. Боклукът бил разположен върху площ 1,8 дка на открито на купчини, на някои от които височината достигала 3 м.