Кюстендилският снукър има своя първи полуфиналист в своята млада история, Дейвид Давидков се размина на фрейм от финал

Юлиян, Дани, Дейвид и Димитър /отясно налвяо/

 

Петима състезатели от Снукър клуб МАСТЪРС Кюстендил играха на зеленото сукно в първия кръг от републиканския шампионат

 

Снукър клуб МАСТЪРС Кюстендил има своя първи полуфиналист в кръг от републиканския шампионат по снукър. Приятната изненада в турнира бе представянето на 15-годишния Дейвид Давидков, който достигна за първи път до полуфиналите, където отстъпи с 2:3 от щека №1 на България Георги Величков и на остана на един фрейм разстояние от финал.

На първия кръг от републиканския шампионат по снукър за новия сезон 2017/2018, кюстендилската млада школа взе участие с петима играчи- Димитър Димитров, Жан Лаушман, Дани Младенов, Дейвид Давидков и Юлиан Петров.

“Това беше първо участие на Митко на такъв турнир. Той успя да премина квалификационна среща с победа от 2-1 над младия пловдивчанин Виктор Иванов. След това се изправи срещу друг невръстен талант – Алекс Георгиев от Мездра. Алекс доминираше, но в четвъртия фрейм може би късметът изигра лоша шега на Митко, чиято черна топка се заклати в челюстите на джоба и вместо да се стигне до последен решаващ фрейм, Алекс затвори мача с 3-1.

Жан вървеше добре в първата си среща срещу Виктор Гайдов (София), но допусна няколко грешки и се наложи и той да изиграе пълния формат. В крайна сметка записа победа с 3-2. В следващия кръг, обаче, не даде много отпор и изпусна някои добри шансове срещу петричанина Сашко Димитров и загуби 0-3”, коментира треньора Юлиан Петров.

Жребият отреди трима кюстендилски състезатели да се изправят един срещу друг рано, рано в схемата. Дани Младенов и Дейвид Давидков играха един срещу друг, а победителят от тях срещна Юлиян. Мачът на младите таланти завърши 2-0 за Дейвид, но и двата фрейма се решиха по предпоследна – розова – топка, така че всеки от тях можеше да е победителят. В случаят късметът се усмихна Дейвид. В следващия кръг той победи Юлиян с 3-0, като за малко не направи и халф-сенчъри – завърши брейка си в първия фрейм на 46 точки. Следващият противник му беше поставеният в схемата връстник и изключителен талант от София Алекс Хубанов. При 2-1 за Дейвид, Алекс направи солиден брейк от 40+ точки. В решаващия фрейм се стигна, отново, по игра по розова, която беше мачбол за Алекс. Той я изпусна, заложи на джоб и Дейвид разчисти за да отиде на четвъртфиналов реванш срещу Джонатан Мейби. Припомняме, че миналия сезон Давидков загуби по много злощастен начин, когато Джонатан с флук направи невероятно неудобен китайски снукър през цялата маса и Дейвид три пъти не успя да генерира качествен удар по бялата, а с това и не уцели прицелната топка, с което загуби решаващия тогава фрейм “служебно”. Този път Дейвид успя да се наложи, въпреки че допусна мачът отново да се решава в последен фрейм.

На полуфинала, Дейвид срещна завършилият под номер 1 в ранглистата за миналия сезон Георги Величков. Мачът се изигра бързо, а фреймовете едностранно – или единият взима фрейма с много на малко, или другият. И тук се стигна до решаващ фрейм, но за жалост и в него не се завърза надлъгване, и той отиде в полза на Величков, който на финала другата водеща българска щека Братислав Кръстев. Брандо се справи с Георги Величков след победа с 4:3 фрейма.

Във временното класиране след първия кръг Кръстев поведе с 300 точки, с 220 е Величков, а трети е Давидков със 170, колкото има и Спасиан Спасов. Всички кюстендилски състезатели взеха точки и са сред 28- те в ранглистата.