Лавров за ситуацията със Северна Корея: Критична!

Испания посочи вратата на посланика на КНДР, изгони го

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров се намира в Ню Йорк, където присъства на 72-рата Генерална асамблея на ООН. Той проведе среща със своя японски колега Таро Коно, по време на която заяви, че напрегнатата ситуация на Корейския полуостров изисква от всички страни в региона постоянно взаимодействие в съвместното търсене на изход от създалата се криза, пише руското издание “Московский Комсомолец”, цитирано от “Фокус”.
Лавров и Коно обсъждаха въпроси от сферата на сигурността в региона на Североизточна Азия по време на своята среща, проведена в кулоарите на Генералната асамблея на ООН.
“Постоянният диалог между Русия и Япония по проблемите на сигурността в Североизточна Азия е много важен в контекста на критичната ситуация, която се разви на Корейския полуостров”, съобщи Лавров.
“Размяната на мнения между Москва и Токио по теми от международния дневен ред, включително теми за сигурността в нашия общ регион, са много полезни за страните ни”, заяви руският външен министър и добави, че съществуващата възможност за размяна на мнения по този, както и по други въпроси е много ценна.
“Ние с моя японски колега Таро Коно отделихме специално внимание на ситуацията на Корейския полуостров. Много е важно урегулирането на този въпрос да стане на основата на диалог между всички заинтересовани страни”, подчерта Лавров.
Междувременно Испания обяви в понеделник севернокорейския посланик за персона нон грата и му нареди да напусне нейната територия до 30 септември като реакция на ядрените опити и изстрелването на ракети, извършени от Пхенян, предаде „Франс прес”.
В понеделник “посланикът на Северна Корея (КНДР) беше призован и уведомен, че е персона нон грата. Той трябва да прекрати изпълнението на задълженията си и да напусне страната до 30 септември”, съобщи испанското външно министерство в туитър.
От края на миналия месец Мадрид порицава ядрената и ракетна програма на КНДР, които според него вредят на режима на неразпространение и представляват тежка заплаха за мира в региона и световната сигурност. Тогава испанското министерство публикува комюнике, в което напомни, че е предупредило севернокорейското посолство, че продължаването на тези програми ще навреди на двустранните отношения и поиска намаляването броя на севернокорейските дипломати.