Ледена епоха обхвана Европа, в Италия и Хърватия хвърлиха армията на борба със снега

Силният вятър предизвика вълни с височина до 4 метра в Черно море, затвориха всички черноморски пристанища в Румъния

 

Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки злополуки и нарушения на транспорта.

В Рим бяха затворени всички училища и най-известният паметник на града след падането на първия сняг от 2012 г.

Колизеумът – най-посещаваният туристически обект в Италия, беше затворен наред с намиращия се наблизо Римски форум и Палатинския хълм, а властите призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не се налага. В резултат улиците бяха необичайно тихи, а хората снимаха необикновената метеорологична обстановка.

Снегът засегна градския транспорт в Рим и наруши движението на влаковете. Местните власти и католически благотворителни организации оставиха отворени през нощта няколко черкви, метростанции и жп гари, където да могат да се подслонят бездомници.

Италианската служба за гражданска защита реши да включи армията в разчистването на улиците, след като Рим беше парализиран само от няколко сантиметра сняг. Лошото време предизвика затваряне на училища и наруши транспорта в северните и централните райони на Италия.

В Москва температурите паднаха до почти минус 20 градуса, което е рекорд за тази зима, заяви руската метеорологична служба. Според синоптиците московчани трябва да очакват необичайно студено време в началото на март.

Сняг и студ обхванаха някои райони на Германия. Четирима човека пострадаха при две пътни злополуки в провинция Мекленбург-Предна Померания, а в град Любек полицията регистрира около 100 леки катастрофи за няколко часа заради лошото време.

В град Бремен заради снега бяха отменени най-малко 10 полета. Германската метеорологична служба каза, че температурите са паднали до минус 15 градуса в някои райони, а на връх Цугшпице са били измерени рекордните за тази зима минус 27 градуса.

В Австрия вътрешното министерство оповести, че полицията ще бъде снизходителна при прилагането на забраната за покриващите цялото лице облекла при сегашното студено време. “При тези температури никой полицай няма да преследва хората, които покриват лицата си, за да се предпазят от студа”, заяви министерски говорител. През октомври миналата година в Австрия влезе в сила закон, с който бяха забранени покриващите цялото лице облекла, носени от някои мюсюлманки.

Студът причини смъртта на осем човека в Полша, заявиха ораните на реда. Общо жертвите на студа от ноември са 48. На някои места температурите паднаха до минус 20 градуса, а студът вероятно ще продължи. Властите призовават гражданите да помагат на възрастните хора и бездомниците, които са особено уязвими през зимата.

В Швеция имаше големи закъснения на двете главни стокхолмски летища.

Цяла Хърватия е обхваната от смразяващи студове като дори градовете по адриатическото крайбрежие се събудиха с температури под нулата. Зимното време затвори училища в северозападната част на страната, а на тежкотоварни автомобили бе забранено да се движат по пътищата, водещи към крайбрежието.

Около 1000 хърватски войници се присъединиха към усилията за разчистване на снега в най-тежко засегнатите райони, където снежната покривка е над метър и половина.

Градовете по адриатическото крайбрежие са също засегнати от силни ветрове, които възпрепятстват морския трафик към островите. Само в южната част на крайбрежието тази сутрин бяха регистрирани температури над нулата.

Училища, пътища и пристанища са затворени в Румъния заради снежните виелици, а множество влакове се движат със закъснения или са отменени. Оранжев код за силен вятър и обилни снеговалежи е обявен в редица окръзи в южната и източната част на страната, включително и в Букурещ. Заради лошото време са отменени 37 пътнически влака, а закъсненията на централната гара в Букурещ достигат 90 минути. Закъснения имат и някои полети на международно летище Отопени в Букурещ.

Затворени са редица участъци от националната пътна мрежа и са въведени ограничения за тежкотоварните автомобили.

Силният вятър предизвика вълни с височина до 4 метра в Черно море. Остават затворени всички черноморски пристанища. Над 5000 военни пожарникари са в готовност да се намесят в случай на необходимост.