Лекари посрещат на нож предложения за управител на МБАЛ „Св. И. Рилски” в Дупница Д. Стоилов, питат: Ще спасява болницата или ще прави Ени Лефтеров монополист

Димитър Стоилов

 

 

Бившият управител Р. Тимчев: Лудост е да се свалят нива на отделения!

 

Лекари от общинската МБАЛ „Св. Иван Рилски”, водени от завеждащите Вътрешно отделение д-р Елена Гюзелева и АГ шефа д-р Борис Попов, скочиха на предложения за управител Димитър Стоилов и неговата управленска стратегия.

Бившият временен шеф на болницата доц. Димитър Недин и д-р Попов

На „секретната” среща-дискусия пред ОбС председателя Емил Гущеров и общински съветници лекари направиха на пух и прах програмата на предложения за техен началник чиновник от РЗОК – Кюстендил и адмирирали анализа на прокуриста Мария Иванова.

Мария Иванова

Тя е категорично против свалянето на нивата на отделенията, което ще ги затвори в полза на частната болница.

Димитър Стоилов е по-известен с работата си като футболен съдия.

Росен Тимчев
Елена Гюзелева

На срещата в сряда Мария Иванова беше атакувана яростно от общинските съветници Костадин Костадинов и д-р Кирил Кирилов, които нападат от години общинската болница. Всичко това съобщиха хора на „Вяра”, присъствали на тайното заседание на съветници и лекари в сряда вечер.

Костадин Костадинов и Ени Лефтеров

Лекарите и дупничани са категорични, че свалянето на нива на отделенията в общинската болница ще е в услуга единствено на частната болница, собственост на Ени Лефтеров. Това ще направи отделението по АГ в частното лечебно заведение монополист.

Избраният за нов управител Димитър Стоянов, съветниците Даниела Симова, Станислав Павлов, Ивайло Петров, на заден план Костадин Костадинов

„Шефката на вътрешно отделение Елена Гюзелева съсипа Костадин Костадинов с разобличителна реч, направо го размаза, но той не се засрами и продължи да атакува както уважаваната лекарка, така и прокуриста Мария Иванова, които искат от новия управител да отмени стратегията за сваляне на нивата на общинската болница“, казаха още присъствали на срещата.

Прокуристът Мария Иванова, д-р Йордан Никулчин, д-р Александър Паризов и ексуправителят д-р Любомир Таушански.

„Има един управител, който всички охулват и очернят, но истината е, че той даде нов живот на АГ отделението, след ремонта то е в нормален вид за приемане на родилки! Ражданията се увеличават и е странно, че искате да свалите нивото на АГ, в услуга на кого?”, попита д-р Борис Попов, като стана ясно, че в изказването си визира бившия управител Росен Тимчев. Самият Тимчев не беше поканен на дискусията, но направи коментар за в. „Вяра”:

„Не съм бил поканен на тази среща и е доста странно и обидно това от страна на председателя на Общинския съвет Емил Гущеров, икономическия директор на частната болница – съветника Константин Константинов, Кирил Кирилов и компания. Аз съм бил управител на тази болница 1 година.

Д-р Кирил Кирилов

Имах какво да кажа, явно не е трябвало да бъде чуто, защото е неудобно за тези, които искат да унищожат общинската болница. Мога да ви кажа, че е лудост да бъдат сваляни нивата на отделенията и това не е в интерес на болницата и на жителите на Дупнишка околия. Направихме сериозен анализ по мое време и всички експерти и лекари и икономисти отхвърлиха тази идея. Готов съм да разкажа подробно на председателя на ОбС и на съветници, ако имат желание – всички лекари и екипът, с който управлявахме, знаят каква е истината. Заставам твърдо зад лекарите, сестрите и персонала на болницата, които са отлични специалисти, а не чиновници или временно избрани политици! Познавам бегло предложения за управител, идвал е на проверки като контрольор на РЗОК – Кюстендил, не смятам, че познава ситуацията и е жалко, ако слуша какво му диктуват да прави отнякъде. Съветвам го да се отнася с уважение към работещите в МБАЛ „Св. Иван Рилски” и да не прави нищо по поръчка срещу болницата, за да не си замине бързо и безславно към Кюстендил”, заяви Росен Тимчев.

Лекари и общински съветници коментираха в кулоарите след срещата, че не са убедени в добрите намерения на предложения за управител и ще обмислят дали да гласуват за неговото утвърждаване.

Всички се питат да не би да е лансиран за поста от икономическия директор на частната болница Костадин Костадинов и дали двамата са в близки приятелски отношения още от времето, в което Димитър Стоилов е проверявал частната болница като контрольор на РЗОК?

Ако бъде утвърден за управител с тази програма, в болницата се готвят протести, издадоха работещи там.

От Родилно и Хирургия на общинската болница смятат, че свалянето на нивото на компетентност на отделението обслужва АГ отделението в частната болница. Така частната болница ще има пълен монопол върху ражданията и хирургичната дейност. В цялата Дупнишка околия има на година около 500 раждания и те се поделят поравно между двете болници до момента.

Ако ГЕРБ подкрепя прокуристката Мария Иванова, защо ще гласува за утвърждаването на Димитър Стоилов, който е против здравата политика на Мария Иванова?, звъняха десетки жители на Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, които следят с интерес съдбата на общинската болница.

Ени Лефтеров беше потърсен за коментар, но той категорично отказа.