Saturday, May 25, 2024
HomeРегионБлагоевградМакедонсият виртуоз Влатко Стефановски: Фестивалът ”Благоевград блус и джаз 2018” превърна града...

Македонсият виртуоз Влатко Стефановски: Фестивалът ”Благоевград блус и джаз 2018” превърна града в метрополис на духа!

Благоевград е истински духовен метрополис. В този град духовното е поставено на пиедестал. Това заяви на пресконференция днес македонският виртуоз на китарата и музиката Влатко Стефановски, хедлайнер на четвъртото издание на Международния фестивал „Благоевград блус и джаз”. Той благодари на организаторите за поканата и сподели, че идва в Благоевград за втори път, след като през далечната 1981 г. свири на градския стадион с легендарната си група „Леб и сол”.

„Много е важно за по-малките градове да имат такъв голям фестивал и да привличат музикални звезди и туристи, с които да намерят своето място на културната и музикална карта в Европа и света”, каза още македонският изпълнител.  Той допълни, че такива фестивали като „Благоевград блус и джаз” се правят и в други държави – Франция, Германия, Австрия, и това е формулата да се градят духовни и музикални мостове. Това е и посланието на съвместния проект на музиканта с Биг Бенд на Българското национално радио – Sound Bridges, който почитателите ще могат да чуят днес.

На пресконференцията участваха всички участници във фестивала – американската блус дива Кели Ръкър, която пристигна в Благоевград от Флорида, българската джаз прима Йълдъз Ибрахимова, Веселин Веселинов-Еко, артистичният директор на фестивала Васко Кръпката и диригентът на Биг Бенд-Благоевград Борис Янев.

 „Първата вечер бе вълшебна, зала „Орфей” се превърна в истинска фестивална сцена на духа и високото изкуство. Представихме музика с широк спектър, аз пях не само джаз, но и класика. Чувствам се уютно в Благоевград. Радвам се, че този интересен фестивал се харесва толкова много на зрителите”, сподели Йълдъз Ибрахимова и даде своята висока оценка на организаторите и публиката за радушното посрещане.

      Другата голяма звезда на фестивала – Кели Ръкър, призна, че се чувства част от семейството на „Благоевград блус и джаз” и е впечатлена от гостоприемството на домакините. „За мен голямото разстояние от САЩ до България не е никакъв проблем, щом съм в град, в който качествената музика има своето достойно място”, допълни „малката голяма хармоника” на блуса.

RELATED ARTICLES

Most Popular