Министър Ангелкова: Банско напредна с ръст от 18% при чуждестранните туристи, избрахме 12 винени дестинации

 

Добрият туризъм без добрата храна не може да се реализира, въпреки повишението не бива да лежим на стари лаври, заяви кметът Георги Икономов

 

Имаме над 15% ръст на чуждестранните туристи през двата месеца – декември 2017 г. и януари 2018 г., заяви по време на кръгла маса за обсъждането на проекта „Сподели България“ в Банско министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Резултатите от първите два месеца от зимния сезон са изключително добри. Над 845 000 чуждестранни туристи са посетили България. Само за януари ръстът е 19% и над 437 000 туристи са посетили България. Това ни дава основание, че ще има един изключително добър зимен сезон – около 15% ръст за целия сезон”, каза Ангелкова. По думите й успехите са изключително явни за община Банско – над 116 000 чуждестранни туристи и реализирани над 377 000 нощувки, което е ръст с 18%. С такива темпове се движат и останалите зимни курорти. По повод винения туризъм Ангелкова обяви, че се планира окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени през есента.

От своя страна кметът Георги Икономов заяви: „Добрият туризъм без добрата храна не може да се реализира. Въпреки този ръст на туристите не трябва да се успокояваме и да „лежим” на стара слава и на това, което имаме към момента, защото всеки в света продължава да развива и да разнообразява своите туристически продукти”, каза Икономов. Според него, посещавайки един регион, туристите искат да опитат традиционни ястия и ако тя е екологично чиста, е още по-добре. „Тази съвместна идея между двете министерства е много добра. Сега има много работа, тъй като тези винени и кулинарни маршрути трябва да се рекламират по най-подходящия начин, като това трябва да бъде обща идея, обща задача. Бизнесът най-много ще се възползва от тези маршрути и при реализацията на рози проект той трябва да бъде в основата”, каза Икономов. По думите му тази идея е изключително подходяща и за вътрешен туризъм, защото голяма част от нас не знаем какво се случва в останала част от страната и какво е типично за тях. „Едни такива маршрути, които са комбинирани с кулинарен и винен туризъм, са изключително подходящи за нас – самите българи да опознаем нашата страна”, каза Икономов.

На срещата бе обявено, че при разработване на проекта са избрани винено-кулинарните дестинации да са 12, колкото са месеците в годината. Те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Важно е виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите. Давайки възможност на общините да популяризират новите винено-кулинарни дестинации, се очаква повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната. Това ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона и ще окаже положително влияние върху развитието на редица общини не само за туризма им, но и за икономиката на страната. На събитието бяха дискутирани дестинациите „Долината на Струма“ и „Долината на Места“. На срещата присъства още кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и др.