Каракачанов: В България се появява нетрадиционен ислям, радикализират се роми в гетата и българи мюсюлмани в Родопите

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

 

За да се справим с радикалния ислям в България, ще променим много закони, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът проведе работна среща за мерките за противодействие на радикалния ислям в България, в която взеха участие министри, заместник-министри и експерти от министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на образованието и науката, както и представители на прокуратурата, ДАНС, ДАР, дирекция “Вероизповедания“ към МС и експерти от научните среди.

“Оказва се, че проблеми, които наблюдаваме в редица европейски държави, вече съществуват и в България – най-вече става дума за безразборно финансиране от частни структури на религиозни общности, чрез които се прави опит да се реализира политическо влияние в страната. Говоря по тези въпроси от няколко години – до 2010 г. няма нито едно дело за радикален ислям на територията на Република България, а от 2010 г. до 2017 г. делата са 50“, обясни той.

Преди дни на дискусия има ли опасност от радикализиране в България, министърът посочи, че се радикализират роми в гетата и българи мюсюлмани в Родопите.

Министър Каракачанов уточни вчера, че действащите в момента закони са крайно либерални и позволяват почти безконтролно на територията на страната да се упражняват подобни практики под формата на създаване на частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности и по този начин се появява нетрадиционен ислям за България, който не е бил характерен дори по време на робството от Османската империя. По думите му промените трябва да се направят в няколко посоки – първо, още при идването на чужденците на територията на България, след това по отношение на проповедите, които могат да извършват, и накрая относно тяхното финансиране.

“Голям проблем има с образованието – по отношение на Закона за вероизповеданията трябва да се ограничи правото за чужди граждани, финансирани от чужди структури, да пребивават на територията на България и да извършват религиозна дейност. Не трябва да продължава практиката хора, завършили теология или религия, в страни, в които се практикуват радикални форми на една или друга религия, да преподават или проповядват на територията на България“, каза още министър Каракачанов. Той даде пример с това придобиването на средно или висше религиозно образование да бъде вкарано в Министерството на образованието.

“Тогава преподаването на религии ще става само под контролна на министерството. Това може да се случи чрез изграждането на специален факултет, който да извършва тази дейност, а не тя да се прави безразборно. Защото никой в нашето общество няма интерес това да се случва. Още не се знае колко ще струва, но със сигурност безопасността на нашето общество струва повече“, каза Каракачанов.

По отношение на финансирането той уточни, че по време на дискусията всички участници са се съгласили да бъдат изработени и внесени промени в закона най-вече срещу безобразното финансиране на нерегламентирани религиозни практики.

“Трябва да се регламентират много ясно финансите, санкциите и мерките за недопускане на подобни влияния“, каза министърът.

Каракачанов уточни, че са наложителни и спешни промени в Наказателния кодекс, чрез които да се дефинират тези радикални практики, за да могат правораздавателните органи да ги санкционират по-лесно.

“Със Закона за вероизповеданията пък задължително трябва да се забрани в ръководството на вероизповеданията да участват чужди граждани, които не подлежат на нашето законодателство и които винаги могат спокойно да си тръгнат от страната. Трябва да се промени и механизмът, по който се регистрират религиозните общности. В момента всеки един човек може да препише устав от някое религиозно изповедание и да регистрира своя църква, която да се намира дори и в собствения му дом“, обясни той.