Москва призна за “десетки” ранени руснаци в Сирия

 

Руското външно министерство официално потвърди във вторник, че в Сирия са били ранени “няколко десетки” руски граждани, а някои от тях са загинали. Точният брой на загиналите и пострадалите не се съобщава.

Агенция РИА „Новости” по-рано съобщи, че става дума именно за смъртта на руснаци и граждани на бившите съветски републики, но от съобщението на външното министерство се разбира, че се име предвид “няколко десетки” ранени, а нова информация за загинали няма.

В изявлението не се посочва дата на сражението, нито място. След като първоначално въобще отричаха да знаят за загинали руснаци, впоследствие руските власти обявиха, че “вероятно петима” техни граждани са убити в сирийската провинция Дейр аз Зур.

Според изтекла информация в медиите над 100 руски наемници са загинали при американски въздушни удари на 7 февруари, докато са напредвали към богатия на петрол район, който е под контрола на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили.

“В хода на неотдавнашно стълкновение, в което по никакъв начин не са участвали военнослужещи на Руската федерация и не са ползвани щатни технически средства, има загинали граждани на Русия и страни от ОНД, за това вече се говори, има и ранени – те са няколко десетки”, заяви министерството.

“Както вече е било отбелязвано, в Сирия се намират руски граждани, заминали там по свое желание и с различни цели. Не е работа на външното министерство да преценява доколко законни са такива решения”, се казва в съобщението.

На 15 февруари руското външно министерство обяви, че по предварителни данни петима руснаци може да са били убити в Сирия при стълкновения с коалиционните сили, водени от САЩ. Гражданството им обаче предстои да се потвърди, каза тогава говорителката на ведомството Мария Захарова, подчертавайки, че не става дума за редовни руски войници.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю пред Би Би Си, че информациите за стотици загинали руснаци са “опити да се спекулира с войната” и тези опити, по думите му, не са много коректни.

Миналата седмица в руски и западни медии се появиха съобщения за възможния разгром в Сирия на отряд руснаци от частната военна компания “Вагнер”. Информациите за броя на жертвите са противоречиви – от 11 до няколкостотин руснаци.

Във вторник ТАСС припомня предишно съобщение на руското министерство на отбраната отпреди няколко дни, че на 7 февруари проправителствените сирийски милиции в провинция Дейр аз Зур са попаднали под обстрел на ръководената от САЩ антиджихадистка коалиция заради несъгласувани с руското военно командване там действия. Според министерството при този сериозен инцидент били ранени 25 души от сирийските милиции, като бе добавено, че в този район няма руски военнослужещи.

От руското МВнР отбелязват, че на ранените граждани на Русия и ОНД “е оказано съдействие да се върнат в Русия, където, доколкото ни е известно, те се лекуват в различни медицински учреждения”.

ТАСС цитира и съобщение на американската телевизия Си Би Ес от началото на февруари, че руски граждани са били част от подразделение на сирийските проправителствени сили, които на 7 февруари край населения пункт Хашам в провинция Дейр аз Зур нападнали щаб на подкрепяното от САЩ кюрдско-арабско формирование Сирийски демократични сили.

Руското министерство на отбраната излезе с друга позиция – че никой не бил нападал Сирийските демократични сили, а групата, по която е нанесен ударът, провеждала операция срещу “Ислямска държава”.

Гибелта на руснаци в Сирия на 7 февруари не е първата подобна трагедия. Разследване на руската служба на Би Би Си разкри, че само през септември 2017 г. там са намерили смъртта си минимум 54-ма бойци от руски частни военни компании. В Русия те са незаконни и властите не признават наличието на руски наемници в Сирия, макар че по редица неофициални данни те се ползват от руското командване и се лекуват в руски военни болници.