Над 120 студенти и ученици от Самоков, Дупница, Разлог, Радомир, Перник и др. на платени стажове в ЧЕЗ през лятото

 Компанията осигурява възможност за професионално развитие на младите хора

 

Близо 40 стажанти и техните ментори участваха във втората сесия на „Стажантско училище“, по време на която в „Работилница за иновации“ се състезаваха с разработени от тях идейни проекти по темите „Нови продукти и услуги“, „Иновации в областта на обслужване на клиентите“ и „Енергийна ефективност и опазване на околната среда“.

Над 120 студенти и ученици взеха участие в лятната стажантска програма на ЧЕЗ, която момента се провеждат в 15 града в Западна България, сред които Самоков, Годеч, Дупница, Разлог, Радомир, Перник. Останалите градове са Видин, Монтана, Гулянци, Мездра, Плевен, Костинброд, Своге, Пирдоп и София. За девета поредна година ЧЕЗ предоставя възможност на студенти и ученици да придобият опит в реална работна среда в сферата на електроенергетиката. Стажантската програма на ЧЕЗ се осъществява целогодишно, като основната й цел е осигуряването на професионално, личностно и кариерно развитие на младите хора чрез усвояване на практическата специфика и особености в дейността на компанията. Стажовете са платени, като част от тях са по Проект „Студентски практики“ на МОН.

През тази година участниците в стажантската програма на ЧЕЗ са над 120. Стажантите са студенти от бакалавърски програми на български и чуждестранни университети и ученици от XI и XII клас на професионални гимназии, изучаващи електротехнически или други, свързани с бизнеса на компанията, специалности. Сред участниците са и финалистите от конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, който за пета година подпомага талантливи дванадесетокласници от професионални училища на територията на Западна България и им съдейства при избора на професия. За повече от 20 стажанти летният стаж не е първи в компанията. Голяма част от тях участват и в „ЧЕЗ Академия“ – пореден проект на ЧЕЗ в подкрепа на талантливи, млади хора.

Дългогодишни партньори на ЧЕЗ в стажантската програма на компанията са Технически университет – София, Колеж по енергетика и електроника – София, МГУ „Св. Иван Рилски“, ТУ „Тодор Каблешков“, УНСС, СУ „Св. Климент Охридски“, НБУ, ХТМУ и 17 професионални гимназии от Плевен, София, Перник, Благоевград, Дупница, Елин Пелин, Козлодуй, Монтана, Кнежа, Ловеч, Етрополе, Белене и Пирдоп.

През последните пет години над 700 студенти и ученици са участвали в стажантската програма на ЧЕЗ. От тях над 170 след приключване на стажа са назначени на работа в дружествата на компанията.

Допълнителна информация за стажантската програма може да се получи на имейл адрес stajanti@cez.bg, на сайта на ЧЕЗ – http://www.cez.bg/bg/karieri/stazhantska-programa.html, www.kadedrugade.com и във ФБ страницата „ЧЕЗ–Къде другаде?“ /https://www.facebook.com/kadedrugade/.