Над 200 души извиха хора около огън от смрика в Овчарци, Кристияна Иванова, Християна Ачова и Йоанна Славова пяха автентични песни

Радка Лазарова с Кристияна Иванова, Християна Ачова и Йоанна Славова преди запалването на купата със смрика

Дупничанинът Красимир Лазов се погрижи за озвучаването на празника

 

Над 200 души празнуваха заедно Сирни заговезни в Овчарци. За да възродят традицията в сапаревобанското село, местните се събраха на площада, където запалиха огън.

Кристияна Иванова, Християна Ачова и Йоанна Славова поздравиха присъстващите с автентични песни от района. Трите певици на детската група към читалищния фолклорен ансамбъл „Горнополска песен” за пореден път събраха овациите на зрителите, които извиха хора. Организаторите бяха подготвили и почерпка – баници, безалкохолни.

„Три години поред с ансамбъла гостувахме на съседното село Ресилово по покана на организаторите на техния празник. Тази година още на Йордановден момчетата, които участваха в ритуала с богоявленския кръст, настояха и в Овчарци да празнуваме заедно Поклади. Председателят на читалището Стойне Кацарски, председателят на земеделската кооперация Георги Сакаджийски и кметът Йордан Куйов събраха  необходимите средства от спонсори. За озвучаването разчитахме на дупничанина Красимир Лазов. 15-ина момчета събираха смрика за огъня, в който не са слагани гуми. Досега по махалите си празнуваха отделно, хората се събираха, кладяха огньове и се веселяха. Сега също празнуваха по махалите, но част от хората дойдоха и на центъра. Хората останаха доволни и искат празникът на площада да се превърне в традиция. Много от дошлите на центъра ме поздравиха за организацията”, отбеляза секретарят на читалище „Пробуда-1923“ Радка Лазарова. В Овчарци живеят малко над 1000 души, местните посрещат заедно доста от празниците в народния календар като Коледа и Нова година, Йордановден, Бабинден, Лазаровден, Великден.

 

Снимките:

Моменти от празника