НАП иска разваляне на сделка за един апартамент на бившия депутат Д. Гамишев от Гоце Делчев, съпрузите препродавали жилището въпреки данъчните задължения

Димитър Гамишев

 

НАП не иска развалянето на сделката за прехвърлянето на задлъжнялата фирма на вече бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев на малоимотно лице. В съда е атакувана единствено продажбата на един апартамент в Гоце Делчев, която фирмата на Гамишев първо е прехвърлила на съпругата му Боянка Гамишева, а после семейството е препродало на дружество, собственост на Гамишева. Това стана ясно от справка, направена за “Сега” от Районния съд в Гоце Делчев по номера на делото, предоставен от приходната агенция. Миналата седмица от НАП обясняваха, че водят дело за разваляне на сделката, при която през 2016 г. депутатът е продал своята фирма “Гамишев – НКБ” ЕООД на “Файнест Асошиътс” ЕООД. Според НАП сделката се е случила по време на ревизия, която впоследствие е установила данъчни задължения. Според тях през април 2016 г. “Гамишев – НКБ” ЕООД е прехвърлено с близо 200 хил. лв. задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. “Гамишев – НКБ” ЕООД е в списъка на големите длъжници на НАП, без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лв. Купувачът на активите на фирмата е с капитал от 2 лева, регистриран е в Ловеч. Според Търговския регистър неин собственик е Георги Михайлов Георгиев, който управлява 93 фирми и е собственик на 53 дружества с дългове за стотици хиляди, съобщи сайтът “Биволъ”.

След като около Гамишев се разшумя, и от прокуратурата обявиха, че го проверяват за данъчни престъпления. НАП пък прави ревизия. Ответници по делото, водено от НАП в Гоце Делчев, са фирмата на Гамишева “Боро травел – 99” ЕООД, “Гамишев – НКБ” ЕООД, както и двамата съпрузи. Досега страните са разменяли книжа. Първото съдебно заседание по процеса е насрочено за 19 април, обясниха от съда пред “Сега”. И допълниха, че според иска на НАП имотът е продаден след ревизионен акт, който констатира дължими ДДС и корпоративен данък. Въпросният апартамент е от 89 кв.м, показва справка в Имотния регистър. През януари 2016 г. имотът е купен от Боянка Гамишева като продавач е “Гамишев – НКБ” ЕООД. След това през април апартаментът е продаден от сем. Гамишеви на “Боро травел-99”. Искът срещу всеки ответник е за 20 912.30 лв., показва вписването в Имотния регистър.
Претенциите на НАП, свързани с апартамента, се базират на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който казва, че сделките, сключени след датата на установяване на публичното задължение, са недействителни по отношение на държавата и общините. Става дума за сделки, при които даденото значително надхвърля по стойност полученото, сделки или действия с намерение да се увредят публичните взискатели и сделки, извършени във вреда на публичните взискатели, по които страна е свързана с длъжника лице. Продажбата на фирмата на Гамишев показа много удобна вратичка в закона. Ако фирмата се прехвърля с договор за продажба на предприятие, по закон собственикът й е длъжен да уведоми НАП за това и да представи в Търговския регистър документ, който го потвърждава. Ако обаче се прехвърля с договор за продажба на 100% от дяловете, не се изисква никакво уведомление. Точно така е станала сделката с “Гамишев – НКБ” ЕООД – продадени са дяловете, а не предприятието, обясниха от Агенцията по вписванията. При това положение тя не е изискала документ от НАП, защото така е по закон. Договорът за прехвърляне на дяловете е сключен при нотариус в Гоце Делчев на 22 април 2016 г., а на 28 април е станало вписването в Търговския регистър.