Напук на лекарите: Ангел Андинов от Перник победи церебралната парализа, бие 120-килограмови боксьори, тренира нонстоп

Ангел Андинов

 

Дядо ме научи да се набирам на простор, 11 операции на краката не ме спряха да гоня мечтитe си, категоричен е Андинов 

Перничанинът Ангел Андинов победи церебралната парализа. 24- годишният мъж има зад гърба си 11 операции на краката и може да разчита само на ръцете си. Въпреки това той е запален спортист и от 8 години тренира бокс, още 15-годишен е побеждавал 120-килограмови противници.

“Диагнозата ми е церебрална парализа, причинена от лекарска небрежност. 100% инвалид съм и според лекарите трябваше да прекарам живота си на инвалиден стол”, признава Андинов.

Той обаче не се е отказал, прави първите си опити за тренировки още на 4 години. Единственото, което е можел да мърда, са били ръцете.

Ангел Андинов-преди

„На 6-годишна възраст дядо ми ме научи да се набирам на простор и оттогава насетне не съм спирал да тренирам вече 18 години. Имам 11 операции на краката, но това не ме спира да преследвам мечтите си. Тренирах 8 години бокс. Записах се да тренирам бокс, защото не исках да бъда беззащитен. Останалите деца често ми се подиграваха и избягваха само защото бях различен, така в бокса открих лек и най-добър приятел. Тренирах усърдно всеки ден, докато в един даден момент никой не можеше да разбере за проблема ми. Бях момче на 15 години и се биех с мъже по 120 килограма. Исках естествено да се състезавам професионално, но с времето разбрах, че в България това не си заслужава. Тогава започнах да тренирам по-усилено във фитнес залата, защото знаех, че там съм добър и няма кой да ми каже „не си конкурентен”. Целта ми не е да се превърна в културист, по-скоро да покажа на хората, че независимо колко е тежка една ситуация, винаги има изход. Трябва да бъдете дръзки, смели и никога да не се предавате. Искам един ден някой да каже: “Аз мога, защото той ми показа, че може!” Лекарите ми казаха, че никога няма да мога да ходя! Че няма да мога да спортувам и че спортът ми вреди. Аз им доказах колко много грешат. Не искам съжаление, а хората като мен да разберат, че са силни! Дори много по-силни от повечето хора, които се чудят как да избягат от реалността”, категоричен е той.