Новият воден шеф на Петрич Ив. Христов получи 1,2 млн. на тепсия за „добре дошъл”, войводата Б. Лазаров заплю Бръчков: Наливате пари по старата Вельова схема в бездънните две ями на болницата и ВиК, закопахте Петрич!

Новият шеф на ВиК Ивайло Христов.

 

  • Бившият управител Илиян Ушев натрупа 700 000 лв. дълг към ЧЕЗ, 400 000 лв. е хвърлил за консултантски услуги, харчил по 80 лв. на ден представителни разходи, искаме го в съда, отсече Лазаров
  • Съветникът Г. Стоилков разобличи Бръчков и компания: ВиК упражнява рекет към жителите на родното ми село Самуилово, дере двойни сметки на месец от гърба на възрастни и болни хора със символични пенсии, това е престъпление
  • С кредита от 1,2 млн. лв. за погасяване на ВиК дългове кметът Бръчков зароби община Петрич, скочиха съветници
  • Лидерът на ВМРО Стоян Божинов: Ако ви пука за петричани, станете поръчители на заема

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков поднесе на тепсия 1,2 млн. лв. на току-що коронования управител на общинско дружество ВиК Ивайло Христов.

Кметът Бръчков нагъна “храбрия” съветник Георги Стоилков и любезно го покани в кабинета си при нужда. Минутка по-късно Стоилков сграбчи камерата със закана да я пръсне в плочките.

Кметът Бръчков понечи да побъбри задушевно и с лидерите на ВМРО Стоян Божинов и Кирил Стойков, но удари на камък.

Колосалната сума ще бъде изтеглена от банка „Сосиете Женерал”  под формата на кредит, който трябва да бъде върнат в рамките на 3 години. Всички общински съветници с изключение на двамата съветници от ВМРО и един независим подкрепиха без възражения загробването на общината. Градоначалникът изобщо не си направи труда да поясни какво ще ипотекира срещу заема или нито какво го налага. За в. „Вяра” само поясни, че парите са за покриване на стари задължения, основно към ЧЕЗ и НАП.

Активистите на ВМРО Илко Азов, Велик Гогов, Борис Лазаров
Стоян Божинов и Кирил Стойков от ВМРО

От микрофона първата ударна критика срещу градоначалника отправи председателят на градската структура на ВМРО Борис Лазаров. „Как изчислихте, че са необходими точто 1,2 млн. лв. кредит, без да сте направили финансова ревизия на дружеството?”, попита той, но кметът премълча отговора.

Илиян Ушев

„Защо бавите заявлението за присъединяване на ВиК към водната асоциация цели 9 месеца, след като Общинският съвет взе това решение? Пуснахте го ден след последните парламентарни избори. Не ми остава да мисля друго, освен че имате лично притеснение.

Светослав Шарков, Янко Стоянов, Десислава Точева, Георги Ангелски, Живко Коенджиев- ГЕРБ
Съветниците на Бръчков, наречени Строителите – правият – Владимир Заечки, Александър Василев, Георги Търнаров и Кирил Стойков от ВМРО.

Не замитате ли жестоки афери под килима, или пък се притеснявате да не загубите подкрепата на една друга партия?, каза Лазаров, а за в. „Вяра” уточни: „Това е партията „Народен глас” на Розалин Хаджиев, която има в ОбС 4-ма съветници, които са упражнявали силно влияние над освободения управител Илиян Ушев, излъчен от „Глас народен”. Четиримата съветници са Пламен Чолаков, Йордан Каракашев, Александър Костов, Велик Личков.

Зам.-кметът Илияна Попова, Рилка Филипова – директор Правна дирекция, и зам.-кметът Милка Салагьорова
Велик Лечков черпи колегите за раждането на сина си Мартин.
Илия Пашов – БЗНС

На всички тях в момента кметът Бръчков би шута и прегръща общинските съветници на бившия зам.-кмет Христо Георгиев. Последният е преследван от прокуратурата за серия съмнителни обществени поръчки, чрез които най-вероятно е ощетил общината със стотици хиляди. Дали Христо Георгиев не си купува спокойствието чрез управляващата партия ГЕРБ и ползва съветниците за разменна монета?”, пита Лазаров и добавя:

Съветниците от „Глас народен” Александър Костов, Пламен Чолаков, Йордан Каракашев, Велик Личков
Съветникът Стоян Николов пита кмета Бръчков къде потъват по 5 милиона лева на година във водното дружество

„Този съюз не е ли подигравка с всички избиратели, пред които Бръчков се кле, че ще съсипе Вельовите схеми. Това е голямото предателство на Бръчков, който обеща  да разкрие всички афери на предшествениците си, да ги даде на прокуратурата и да не се включва във Вельовите схеми. Тъй като Бръчков абдикира, ние от ВМРО подадохме над 5 сигнала срещу Христо Георгиев в прокуратурата и няма да остъпим нито крачка назад, докато не извадим на светло истината за ерата на Вельо и неговите хора”, заяви той.

Лазаров призна, че ВМРО е подкрепила кандидатурата на Бръчков заради обещанията му за пълна финансова ревизия на болницата и ВиК, които са двете най-болни теми за петричани. „Коренно различно се получи, след като станахте кмет. И в двете фирми продължават да се наливат пари по старата Вельова схема, както вие самият обичахте да се изразявате пред хората. Сега теглите 1,2 млн. лв. кредит, без да сте направили финансова ревизия. Затова пък ние ще се видим принудени да алармираме всики институции в България и Европа за това”, отсече Лазаров.

През в. „Вяра” той представи потресаващ отчет на Ушев от последната година на управлението му. „700 000 лв. дължи ВиК на ЧЕЗ. За външни консултации Ушев е платил над 400 000 лв. 150 00 0 лв. са изразходвали 4 трактора за гориво. 24 000 лв. е глътнала адвокатската кантора, към която е работил зам.-кметът Илко Стоянов. Ушев е изразходвал по 80 лв. на ден представителни разходи. Искаме виновниците за това безогледно разхищение да бъдат изправени на съд”, каза Лазаров и уточни, че дълговете на ВиК са над 1,5 млн. лв.

Общинският съветник Стоян Николов направи бърза аритметика, по силата на която ВиК би трябвало да е на печалба с милиони левове. „Не ми е ясно как ВиК хлътна с над 1,5 млв. лв. Има нещо сбъркано. Община Петрич наброява 65 000 души. По 5 лв. да е таксата на човек за вода, това прави 325 000 лв. на месец, а за 12 месеца – 4 млн. Това е сумата за частния сектор. Още 1 млн. лв. влизат във ВиК от фирмите. Това прави 5 млн. лв. на година. ВиК има 21 000 абоната. Във ВиК има нещо страшно гнило. Новият управител Ивайло Христов твърди, че има несъбрани 1,2 млн. лв. Аз твърдя, че това е измислена сума, несъществуваща. Повечето от тези пари са с изтекла давност. И всичко това е поради липсата на контрол. 33-ма са били общинските съветници и преди нас. Никой не е осъществявал контрол, а за имената им не може да се сетим. Новият управител трябва да бъде контролиран от 3 комисии плюс кмета”, поиска Николов. И призова кметът да стъпи здраво на краката си и да намери морални сили, за да пресече аферите.

Общинският съветник Георги Стоилков от село Самуилово развя под носа на кмета Блъчков купища касови бележки на десетки свои съселяни с думите: „Господин Бръчков, цяло село е подложено на рекет от ВиК. Заставено е да плаща по два пъти месечните си вноски от месец август, когато вр.и.д. управител е Ив. Христов. Така ли смятате да погасите заема? Това е безобразие”, викна Г. Стоилков и смрази кръвта по жилите на Бръчков. Всички в залата се увериха, че ВиК осъществява абсолютен пладнешки обир. „Нищо няма за събиране. Всички жители на селото, а и на Петрич са платили сметките си от 2010 г. до сега. При мен идват възрастни хора, треперят, плачат, казват ми: „Няма месец, в който на ВиК да сме платили такси, но не си пазим касовите бележки за целия период. Стискат част от тях, открили ги по рафтовете и са пред инфаркт”, заплю градоначалника и екипа му Георги Стоилков. Председателят на ОбС Георги Тренчев веднага поиска 15-минутна почивка заради инфарктната ситуация. Кметът Бръчков с най-нежен и мил глас се обърна към разобличителя си Георги Стоилков с думите: „Защо така бе, човек, защо не ги показа първо на мен тези бележки, знаеш къде ми е кабинетът, винаги си добре дошъл”. Камерата на в. „Вяра” веднага запечата миговете на умилостивението. Това вбеси Бръчков, който викна: „Спрете камерите”. Думите му прозвучаха като заповед на доскоро настръхналия срещу него Георги Стоилков. Неочаквано съветникът се хвърли върху камерата и я сграбчи зверски, след което се изпречи пред близо 30 общински съсветници: „А сега снимай де. А искаш ли да я изтрескам на плочките”, озъби се Стоилков. Бръчков извади най-красивата си усмивка и не можа да скрие одобрението си към поведението на Стоилков. „Нищо не мога да направя”, вдигна рамене безпомощен кметът на апела на „Вяра” да не насърчава престъпна гавра.

На помощ в създалата се ситуация се притече лидерът на общинската структура на ВМРО Стоян Божилов, но Георги Стоилков се тросна и на него. С цялата си сериозност към съветника се изправи съветничката Добринка Бацанова, но той я отряза. Силно възмутена, с бързи стъпки върху Стоилков връхлетя общинската съветничка от ГЕРБ Десислава Точева. След кратка схватка извади от един от джобовете му камерата на вестника. „Той си е такъв. Винаги прави такива гафове, но няма кой да го спре в този Общински съвет, а кметът не реагира, защото не иска да се конфронтира с него. Всички останали също търсят съюз в негово лице”, уточни Десислава Точева. Цялата се разтреперих, допълни още тя.

„Проблемът на петричани е само един. Кметът Бръчков случи на болшинство от елементарни общински съветници. Не всички, но голяма част от тях. И този инцидент е печат на думите ми”, каза Борислав Лазаров.

„Не само стратегията за управление на Ивайло Христов, но и на останалите не ги знаете. Шапка свалям само на Божилов, който единствен си беше направил труда да прочете програмата за управление на Ив. Христов и да я цитира”, допълни съветникът Николов. Божилов пък от своя страна разкри любопитна подробност: „Ивайло Христов е част от екипа на Вельо Илиев и от екипа на Ушев. Хората, които съсипаха това предприятие. Петрич е закопан с 1,5 млн. лв. Петричани ще изплащат този дълг. Спрете това”, призова войводата. Новият управител заяви, че само за август е успял да събере  290 000 лв. такси за вода, 10 000 лв. е спестил за гориво. 30 000 лв. е събрал от незаконни отклонения и подчерта: „В историята на ВиК няма такъв месец, а вие от ВМРО ме оплюхте за това, че намалявам разходите и качвам приходите. Не съм съгласен. Ако съм бил от предишния екип, защо ме уволниха? За това, че увеличавам събираемостта ли? Не биваше да взимам парите на голяма част от петричани”, защити се Ивайло Христов. Божинов не му остана длъжен и уточни: „Христов, започна да се биеш в гърдитге и започна да  правиш изказвания в стил „аз, аз, аз”. Дошъл сте на публична работа и моят дълг е да питам и да огласявам истинските факти”.

Войводата Стоян Божинов хвърли предизвикателството към приспания Общински съвет с думите: „Този Общински съвет има още една година живот, а заемът от 1,2 млн. лв. трябва да се погасява 30 години. Ако ви пука, станете поръчители.” Предложението му беше подложено на гласуване и отхвърлено с пълно мнозинство.