“Ню Йорк таймс”: Пентагонът има “военни опции” срещу Пхенян без риск от ответен удар

 

Пентагонът разполага с военни варианти за разрешаване на кризата със Северна Корея, пише във вторник авторитетният американски всекидневник “Ню Йорк таймс”.

Изданието фокусира материала си върху изявлението на министъра на отбраната Джеймс Матис отпреди ден, че САЩ “държат отворена вратата” за военно разрешаване на въпроса с провокативното поведение на режима в Пхенян.

Ако САЩ и техните съюзници досега не са свалили никоя севернокорейска ракета, то е защото Пхенян все още не е изстрелял такава, която пряко да заплашва американска или японска територия. Това обаче може да се промени, цитира “Ню Йорк таймс” шефа на Пентагона.

“Засега севернокорейските ракети падат “в средата на океана”. Ако те обаче се окажат насочени срещу Гуам или американска територия, това ще наложи друг отговор”, добавил Матис.

Той споделя още че САЩ са намерили военни начини да разрешат ядрената криза, без да излагат на голям риск южнокорейската столица Сеул, която се намира само на около 50 км от демилитаризираната зона по границата между двете Кореи и е силно уязвима. Матис обаче така и не разкрива какви са тези начини, отбелязва вестникът.

Тъй като превантивен първи удар вероятно няма да елиминира всички севернокорейски конвенционални или ядрени оръжия – да не говорим за нейните химически или биологически такива, онези, които взимат политическите решения в САЩ, се придържат към традиционното виждане, че един превантивен удар вероятно би изложил на риск недопустимо голям брой цивилни хора.

Отговорните американски политици също така нямат силно доверие, че военните могат да открият и да унищожат целия севернокорейски арсенал от ракети с голям обсег и ядрени бойни заряди. В такъв случай ще се наложи американската противоракетна отбрана да сваля всяка оцеляла ракета, с които Пхенян би могъл да атакува САЩ или техните съюзници, пише “Ню Йорк таймс”.

Матис не казва как Вашингтон може да заобиколи тези рискове, прибягвайки към “военната опция”. Той не споделя и дали тези опции ще бъдат “кинетични”, което на военен език означава смъртоносни действия, като бомбардировки, въздушни удари или наземни военни операции.

По този повод изданието цитира военни експерти, според които има опции, които могат да не предизвикат незабавен ответен удар на Пхенян срещу Сеул. Те могат да включват кибервойна или дори опит за убийство на Ким Чен-ун, макар че такъв опит гарантирано трябва да бъде успешен.

Други потенциални опции са военноморска блокада на Северна Корея или изпращане на допълнителни войски в региона. Но засега не са се появили признаци, като например предислокация на военни ефективи или евакуация на американските граждани от региона, които да подсказват, че САЩ реално готвят “военна опция” в Северна Корея. Матис все пак изразил мнение, че дипломацията и санкциите засега оказват натиск срещу Пхенян, който се оказва във все по-голяма изолация.