Облеченият като четник 7-год. Йордан Бонев и патриотът Кирил Кирилов поведоха 200 дупничани на шествие за Левски

 

Кметът Чимев, заместникът му Крум Милев, поп Паликарски почетоха паметта на Апостола с мълчание

 

Облечен в четническа униформа, 7-годишният Йордан Бонев и председателят на „Патриоти Дупница” Кирил Кирилов поведоха шествието в памет на Васил Левски.

7-годишният Йордан  рецитира и стихотворението “Обесването на Васил Левски”. Кметът Методи Чимев и заместникът му Крум Милев сведоха глави в памет на великия българин заедно със стотици дупничани. Около 200 души се вляха в шествието по повод 145 години от обесването на Васил Левски.

Сред присъстващите в челните редици бе и архиерейският наместник Георги Паликарски. Организатори на събитието бяха община Дупница и “Патриоти Дупница”.

“Всеки от нас трябва да открие в Левски онова, което ще иска да предаде на децата си, на идните български поколения – дали освободителните му идеи, дали неговото човеколюбие, дали пък цялостното обаяние на неговата изключителна личност.

Човек, който не знае, не познава делото и мисията на Васил Левски, е обречен в съществуването си. Ние сме застанали тук пред паметника на Левски. Но той няма нужда от такъв. Защото самият той е паметник на България”, каза в словото си кметът на Дупница инж. Методи Чимев. С едноминутно мълчание и падане на колене бе отдадена почит на Апостола. Присъстващите изслушаха изпълнения на Мъжки хор “Св. Иван Рилски”, вокален състав “Арт Поп”, танцьорите от “Зора”, Детска вокална група при СУ „Св. Паисий Хилендарски” – “По-по-най”… Венци и цветя бяха поднесени от кмета на Дупница инж. Методи Чимев, зам.-кмета Крум Милев, председателя на Общинския съвет Емил Гущеров, общински съветници, дейци, ученици и десетки дупничани. Народният представител Радослава Чеканска и съветникът от ГЕРБ Йордан Йорданов също положиха венец пред паметника на Апостола.