ОбС шефът Емил Гущеров: За заплата от 1200 лв. не може да очакваме опашка от кадърни кандидати за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница

 

Дупничани се чудят как за една и съща програма Недин получи различни оценки от една и съща комисия

„Никой няма да си сложи главата в торбата за 1 200 лв. заплата”, отсече председателят на Общинския съвет в Дупница Емил Гущеров, когото потърсихме с въпроса кой е виновен общинската болница МБАЛ „Св. Иван Рилски” да остане на автопилот, без управител.

Димитър Недин

„Абсолютно никой не е виновен. Проблемът е в заложеното трудово възнаграждение на управителя. То е 1 200 лв., за толкова пари няма как да дойдат стойностни кандидати и да има истинска битка за поста.

Йонко Гергов

За да се представят смислени програми, първото нещо, което, ние общинските съветници трябва да направим, е да увеличим трудовото възнаграждение. Дори може да се заложи процент от печалбата или финансовата стабилизация на болницата към заплатата на управителя. Той трябва да знае, че заплатата му ще расте, ако дълговете намаляват.

Даниела Ильова

Друга причина за това състояние на болницата няма. За липсата на кандидати също. Заедно с програмите лично ще внеса и предложение за увеличаване на заплатата на управителя”, каза Емил Гущеров.

„Слабите оценки на двамата кандидати за поста управител на общинската болница д-р Димитър Недив и Даниела Ильова взривиха обществения мир в града. Затова възнамерявам да представя техните програми за обсъждане в открито заседание на Общинския съвет. Искам общинските съветници да се запознаят с тях, да ги изчетат. Добре дошли са и всички жители на община Дупница. Нека всеки сам за себе си реши за какво става въпрос, за копи пейст или нещо повече”, уточни още Гущеров.

Както „Вяра” писа, конкурсът за нов управител на общинската болница мина без победител, тъй като двамата кандидати получиха слаби оценки.

Фактът, че болницата отново остана с шеф, назначен временно на поста, нагнети напрежение както в колектива, така и в обществеността.

„Конкурсната комисия, която трябваше да избере постоянен управител на изпадналата в тежка криза общинска болница, се въвлече в смешен скандал след решението си да не допусне нито един от двамата кандидати до събеседване.

Под председателството на постоянно лансирания в подобни комисии юрист Йонко Гергов членове на комисията оцениха програмите на опитния икономист Даниела Ильова и на вр.и.д. управител д-р Димитър Недин съответно с 3,00 и с 3,50. По този начин конкурсната процедура беше провалена.

Скандалната ситуация с оценяването гръмна по-късно, когато стана ясно, че програмата, представена от доц. Недин, е същата, с която той се е явил на предишен конкурс с д-р Владислав Миков. Тогава в комисията пак се оценявали Йонко Гергов и д-р Ванушка Анастасова от РЗИ. Те са оценили същата програма с оценка 4,50 и така са допуснали доц. Димитър Недин до събеседване.

Как за една и също писмена работа същите оценяващи дават коренно различна оценка и на базата на какви познания по икономика и мениджмънт членовете на конкурсната комисия имат самочувствие да оценяват кандидати за управител?”, пишат на редакционните имейли дупничини.

Направихме опит да се свържем с двамата кандидати за поста, но те отказаха да коментират с мотива „Комисията изиска от нас да не правим никакви коментари пред медии. Нито един член от комисията не ни даде ясни обяснения и основания за оценките си”.