Обсъждаха възстановяването на паметниците на починали белогвардейци и светите братя Кирил и Методий в Перник

Снимка от кръглата маса за съдбата на двата паметника

 

Обществено обсъждане на идеите за възстановяване на паметник на починалите в Перник руски емигранти и белогвардейци и издигане на паметник на светите братя Кирил и Методий беше темата на организирано от община Перник обществено обсъждане. Срещата се състоя в Конферентната зала в Двореца на културата и беше модерирана от зам.-кмета по образование и култура Севделина Ковачева. В работата й взе участие и главният архитект на общината Димитър Коев. Идеята за възстановяване на т.нар. Руски паметник в старото пернишко гробище е на Национално движение “Русофили” (НДР). След оглед на паметника от две работни групи от движението съвместно със специалисти от общината и от Регионален исторически музей-Перник от НДР правят алтернативно предложение да се издигне нов монумент в памет на емигрантите белогвардейци, живели в Перник и допринесли за неговото развитие.

Според представителите на НДР, участвали в общественото обсъждане, старият паметник е много амортизиран, а облагородяването на подстъпа и пространството около него ще отнеме сериозен ресурс, но на следващата година ще се наложи отново там да се почиства от храсти и треви.

Становище на РИМ-Перник за възстановяване на стария Руски паметник представи директорът на музея Венцислава Крумова. Тя изтъкна поредица от доводи и аргументи за значимостта на паметника и за важността той да бъде възстановен там, където е издигнат през 1930 г. “От руси за руси”, както е пишело на чугунена плоча, монтирана на монумента. “Всеки, който познава историята на Перник, е наясно с ролята на дошлата след 1918 г. руска белогвардейска емиграция за развитието на града”, каза Крумова. Тя припомни, че в града се формирала активна руска общност, но и това, че всъщност Мини Перник са осигурили подслон и препитание на руските емигранти, както и възможност да се самоорганизират. Становището на музея категорично беше подкрепено от всички специалисти и граждани, взели участие в обсъждането. Арх. Коев обясни, че искането на представителите на НДР да се издигне паметник в памет на белогвардейците в централната градска част не може да бъде удовлетворено, тъй като зоната попада в територия, където беше осъществен проект за зелена и достъпна градска среда и според европейските изисквания там не може да се прави нищо поне 5 години. Беше направено предложение, в случай че бъде одобрен проект за нов паметник на белогвардейците, той да се намира в района на кварталите “Куциян” и “Хумни дол”, където преобладаващо са живели белоемигрантите. Изразените на обсъждането мнения и становища ще бъдат обобщени и предадени на главния архитект, информира зам.-кметът Ковачева. По идеята за паметник на светите братя Кирил и Методий становища не бяха изразени.