Община Перник проверява язовирите заради топенето на снега, кметът Церовска: Няма основание за тревога, коритата на реките са чисти

Не бяха допуснати наводнения, защото всички са активни и отговорни, коментира Вяра Церовска на срещата

 

 

Няма основание за тревога относно нивото на язовирите и реките след обилния снеговалеж в община Перник, съобщи кметът Вяра Церовска след регулярната  среща с кметовете на населени места вчера. На този етап сме направили всички необходими проверки. Спазват се графиците с почистването на коритата на реките и деретата, надявам се и така да продължи. Не бяха допуснати наводнения, защото всички са активни и отговорни, стараем да работим повече с предвиждания, отколкото с последствия, коментира Вяра Церовска.

Общинският язовир в село Ярджиловци контролирано се изпуска, паясни кметът на населеното място Данчо Данаилов и уточни, че другият язовир, който е собственост на „Напоителни системи”, все още има свободен обем за пълнене. Според Данаилов именно той е проблематичният, ако започне да прилива, но към момента с него няма такава опасност, а нивото на реката от вчера следобед спада.

Дерето на река Конска в село Черна гора също е почистено, в град Батановци и кв. «Бела вода» обстановката е спокойна и  няма проблем, както и в село Витановци, през което минава река Мещичка.

„Всички знаете, че на язовир „Студена” се извършва рехабилитация, която по план до края на годината трябва да приключи. Обемът на язовир е около 14 млн. кубика, което е напълно в нормите, предстои да почистим реката, няма опасност от наводнения“, обясни и кметът на село Студена Красимир Христов.