Обвиниха 76-годишна баба в участие в организирана престъпна група

 

Стефка Йорданова и Светла Захариева са обвинени за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия

В сряда пред Силистренския окръжен съд Стефка Йорданова, на 76 г., и 49-годишната Светла Захариева се съгласиха доброволно да бъдат предадени на белгийските власти след тяхната европейска заповед за арест.

Те не се признават за виновни и решението им е жест на сътрудничество в предстоящите съдебни дела в Кралство Белгия. Там двете жителки на Тутракан са обвинени в участие в организирана престъпна група за сводничество, експлоатация на проституиращи жени със заплахи и принуда, пране на пари и предоставяне на помещение за извършване на развратни действия.

Доброволното им екстрадиране дава възможност на следствените органи в Белгия да предявят към българките и други обвинения, различни от описаните в европейската заповед за арест, обясни защитникът им. Подопечните им имат тридневен срок да оттеглят решението си и ако го направят, ще има ново заседание на Окръжния съд в Силистра с нов съдебен състав, чийто вердикт ще бъде окончателен. От 15 до 20 години е наказанието за подобни обвинения в Белгия, коментираха юристи. В България наказанието е със същите параметри.