Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилОгнеборци обсъждаха действия при бедствия в трансграничния регион с колеги от Сърбия...

Огнеборци обсъждаха действия при бедствия в трансграничния регион с колеги от Сърбия на среща в Кюстендил, за съвместни действия са отпуснати 600 000 евро

 

Международна работна среща по осъществяването на съвместен проект проведоха в Кюстендил екипи на Министерството на вътрешните работи на Република България и Република Сърбия, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Кюстендил.

Проектът е за съвместни действия при бедствия и извънредни ситуации в трансграничния регион на Сърбия и България. Партньори по осъществяването му са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, и Секторът за извънредни ситуации на вътрешното министерство на Сърбия. В срещата участват ръководителите на основните партньорски структури, ръководствата на РД ПБЗН – Кюстендил и Перник, ръководителите на пожарните служби на сръбските градове Враня и Лесковац. В рамките на проекта са планирани взаимодействието и действията при наводнения и природни бедствия на територията  на РДПБЗН – Кюстендил, и РДПБЗН – Перник, от българска страна, и на територията, обслужвана от пожарните служби на Лесковац и Враня, от сръбска страна.

По проекта ще бъдат осигурени съоръжения за изграждане на изкуствени диги, шейни за спасяване по вода и лед и 4 безпилотни въздухоплавателни апарата за въздушно наблюдение и заснемане на бедствени ситуации.

Проектът, който е на стойност почти 600 000 евро, е съфинансиран от ЕС.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular