Огнен ад! Искра от далекопровод подпали Бобошевско, огнеборците спасиха храма «Св. Георги», Борислав Везенков, Димитър Драганов браниха домовете си с мотики

Пожарникарите и доброволците от Бобошево гасяха заедно огъня.

 

Зам. областният Райчо Цветин се хвърли в пламъците с десетки доброволци, хората се кръстиха: Появи се сияние на Богородица

Огнената стихия край Бобошево не стихва. След като десетки пожарникари и огнеборци се бориха онзи ден с пламъците, при пътен възел „Бобошево” пламна нов пожар. Според полицията причината за огъня е искра от далекопровод.

Райчо Цветин

Пожарникарите на началник Атанасов са спасили от изпепеляване „Св. Георги”, а десетки местни жители се кръстят и благодарят на Божията майка, че ги пази от зло и бди над Бобошево. Хората с благодарност споделиха: „Ден след Преображение Господне сияние на Богородица изгря над Българския Йерусалим – Бобошево след потушаването на големия пожар”. Бяха спасени и гнездата на редки видове птици от защитена зона „Скрино”.

Дупнишкият пожарникар Сашо тичаше чевръсто да наставя маркучите с вода.
Огънят достигна и помпената станция на Бобошево.      

Благодарение на широкия път, строен за магистрала „Струма”, до храма „Свети Георги” и бързата реакция на дупнишките пожарникари не пламна и междата към село Драгодан, коментираха доброволци в гасенето. Бобошевци се питат:

Дупнишкият пожарникар Сашо тичаше чевръсто да наставя маркучите с вода.

„Как в един и същи ден по едно време пламнахаи средната махала в Бобошево и Циклово и Вуково? Как ли е станало, има ли човешка намеса? Зам. областният на Кюстендилска област Райчо Цветин се изправи срещу огнената стихия, като тръгна по баирите на село Циклово и Вуково с останалите доброволци и пожарникари да гасят вековната гора. 50 декара широколистна гора изгоря при село Циклово и село Вуково, 30 декара – от средната махала в Бобошево с треви, храсти, ябълкови дървета и череши станаха на пепел. Цветин координираше заедно с полицията и пожарникарите гасенето на пожарите в Бобошево, Вуково и Циклово. Бизнесмените Асен Бошикьов и Явор Бошикьов първи скочиха да гасят пожара. Борислав Везенков, Димитър Драганов и жители от крайните къщи на средната махала на Бобошево  скочиха с мотики и лопати да бранят домовете си от огнената стихия. От огъня бягаха костенурки и мишки, малки кучета виеха на метри от изгасения вече пожар.

Сияние на Богородица се появи зад бобошевци, скочили да гасят огъня.

От полицията официално обясниха, че небрежност при боравене с открит огън над помпената станция при Бобошево е причина за пожара, възникнал в понеделник следобед. Пожарът, възникнал същия ден, малко след 17,00 ч над с. Циклово, община Бобошево, е причинен от искра от далекопровод. Огънят е обхванал площ от 150 дка, навлязъл е низово в широколистна гора – 8 дка. Пожарът е ликвидиран към 23,00 ч. от екипи на РСПБЗН-Дупница, Кюстендил и екипи на Югозападно държавно предприятие, помощ са оказали доброволци от Дупница. Загуби не са допуснати.

Костенурка с бягство се спаси от пожара.

Вчера пък бе съобщено, че е задимен участъкът от АМ „Струма“ от пътен възел „Бобошево“ до тунела при Бараково, в близост горят сухи треви, съобщиха от полицията. В съобщение до медиите от пресцентъра на полицията в област Кюстендил изострят вниманието на пътуващите по АМ „Струма“ в посока Благоевград. „Пожарът се гаси от противопожарни екипи и доброволци, призоваваме водачите на МПС да пътуват с повишено внимание поради намалената видимост”, апелират от ОДМВР-Кюстендил.

При друг пожар в бобовдолското село Голема Фуча са унищожени 2 дка овощна градина. Изгорели са и 2 дка смесена гора и бунгало. Освен това огънят е засегнал 5 дка лесонепригодни площи.