Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаОгнен ад! Искра от далекопровод подпали Бобошевско, огнеборците спасиха храма «Св. Георги»,...

Огнен ад! Искра от далекопровод подпали Бобошевско, огнеборците спасиха храма «Св. Георги», Борислав Везенков, Димитър Драганов браниха домовете си с мотики

 

Зам. областният Райчо Цветин се хвърли в пламъците с десетки доброволци, хората се кръстиха: Появи се сияние на Богородица

Огнената стихия край Бобошево не стихва. След като десетки пожарникари и огнеборци се бориха онзи ден с пламъците, при пътен възел „Бобошево” пламна нов пожар. Според полицията причината за огъня е искра от далекопровод.

Райчо Цветин

Пожарникарите на началник Атанасов са спасили от изпепеляване „Св. Георги”, а десетки местни жители се кръстят и благодарят на Божията майка, че ги пази от зло и бди над Бобошево. Хората с благодарност споделиха: „Ден след Преображение Господне сияние на Богородица изгря над Българския Йерусалим – Бобошево след потушаването на големия пожар”. Бяха спасени и гнездата на редки видове птици от защитена зона „Скрино”.

Дупнишкият пожарникар Сашо тичаше чевръсто да наставя маркучите с вода.
Огънят достигна и помпената станция на Бобошево.      

Благодарение на широкия път, строен за магистрала „Струма”, до храма „Свети Георги” и бързата реакция на дупнишките пожарникари не пламна и междата към село Драгодан, коментираха доброволци в гасенето. Бобошевци се питат:

Дупнишкият пожарникар Сашо тичаше чевръсто да наставя маркучите с вода.

„Как в един и същи ден по едно време пламнахаи средната махала в Бобошево и Циклово и Вуково? Как ли е станало, има ли човешка намеса? Зам. областният на Кюстендилска област Райчо Цветин се изправи срещу огнената стихия, като тръгна по баирите на село Циклово и Вуково с останалите доброволци и пожарникари да гасят вековната гора. 50 декара широколистна гора изгоря при село Циклово и село Вуково, 30 декара – от средната махала в Бобошево с треви, храсти, ябълкови дървета и череши станаха на пепел. Цветин координираше заедно с полицията и пожарникарите гасенето на пожарите в Бобошево, Вуково и Циклово. Бизнесмените Асен Бошикьов и Явор Бошикьов първи скочиха да гасят пожара. Борислав Везенков, Димитър Драганов и жители от крайните къщи на средната махала на Бобошево  скочиха с мотики и лопати да бранят домовете си от огнената стихия. От огъня бягаха костенурки и мишки, малки кучета виеха на метри от изгасения вече пожар.

Сияние на Богородица се появи зад бобошевци, скочили да гасят огъня.

От полицията официално обясниха, че небрежност при боравене с открит огън над помпената станция при Бобошево е причина за пожара, възникнал в понеделник следобед. Пожарът, възникнал същия ден, малко след 17,00 ч над с. Циклово, община Бобошево, е причинен от искра от далекопровод. Огънят е обхванал площ от 150 дка, навлязъл е низово в широколистна гора – 8 дка. Пожарът е ликвидиран към 23,00 ч. от екипи на РСПБЗН-Дупница, Кюстендил и екипи на Югозападно държавно предприятие, помощ са оказали доброволци от Дупница. Загуби не са допуснати.

Костенурка с бягство се спаси от пожара.

Вчера пък бе съобщено, че е задимен участъкът от АМ „Струма“ от пътен възел „Бобошево“ до тунела при Бараково, в близост горят сухи треви, съобщиха от полицията. В съобщение до медиите от пресцентъра на полицията в област Кюстендил изострят вниманието на пътуващите по АМ „Струма“ в посока Благоевград. „Пожарът се гаси от противопожарни екипи и доброволци, призоваваме водачите на МПС да пътуват с повишено внимание поради намалената видимост”, апелират от ОДМВР-Кюстендил.

При друг пожар в бобовдолското село Голема Фуча са унищожени 2 дка овощна градина. Изгорели са и 2 дка смесена гора и бунгало. Освен това огънят е засегнал 5 дка лесонепригодни площи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular