Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияОколо 1.5 милиона заразени яйца ще бъдат унищожени в България

Около 1.5 милиона заразени яйца ще бъдат унищожени в България

 

Иззетите заразени с фипронил яйца вече са около един милион и половина броя и те ще бъдат унищожени. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред бТВ.

Всеки ден кокошките, третирани със забранения препарат, добавят нови около 100 000 -120 000 яйца и има натрупване на яйца, забранени за продажба, допълни той.

В складовете на птицефермата има 17 петлитрови туби с фипронол – препарат за третиране, който съдържа 2% активно вещество фипронил, което е опасно за здравето на хората. От птицефермата са обяснили, че са третирали тревните площи, върху които се отглеждат кокошките свободно, обясни Порожанов.

Яйцата, на които е наложена забрана за продажба, са били основно за българския пазар. За износ към  Кипър е имало пратка от около 7000 яйца, каза Порожанов.

Фипронилът е забранен препарат за третиране на продуктивни животни, но може да се използва за обезпаразитяване на домашни животни – например гълъби, обясни земеделският министър.

“Информацията, която дойде от Белгия и Холандия, показва, че там се ползва за подсилване на другите препарати. Неслучайно в тези страни, докато не се изясни въпросът, бяха затворени стотици ферми”, каза Порожанов.

Заразените яйца стават опасни за организма, когато човек, който тежи около 70 кг консумира 70 – 80 яйца за кратък период от време – около седмица, посочи земеделският министър. У нас количеството установен фипронил е минимално – 0.027 г/кг, което не е опасно за здравето.

На страницата на Министерството на земеделието ще бъде качена информация за предприетите мерки и за нивата на опасност с цел да се върне доверието на хората, каза Порожанов.

Предстои всички кокошки-носачки на възраст над 35 седмици да бъдат унищожени, както и всички заразени яйца. След гаранции за чистотата, фермата ще може да работи отново, посочи земеделският министър.

Той уточни, че фипронилът не е параметър задължителен в изискуемите лабораторни анализи и изследвания, тъй като е забранен.

По повод двойния стандарт в качеството и цените на храните в Европа и у нас Порожанов посочи, че темата вече ще влезе в дневния ред на евродепутатите и ще има решения по въпроса.

Според българските анализи е ясно, че 20% от изследваните продукти са с различни съставки. Това не ги прави опасни за здравето и е спазено изискването на опаковката да е посочено какво съдържа продуктът.

“Разликата е търсена определено. Мотивите на производителите са били, че искат да се съобразят с предпочитанията на съответния пазар, което не е сериозно. Платежоспособността на българина също не е фактор”, каза Порожанов. Според данните у нас се продават детски храни на цени с 90 до 107% по-високи спрямо същите продукти на европейския пазар.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular