/Видео/Оперната звезда Арон Аронов стана почетен гражданин на Дупница, изпя: Знаят ме като барон, но аз си оставам момчето от Дупница Арон

  • В семейството на почетните граждани влязоха проф. Христо Пимпирев и инж. Йордан Йорданов, развели знамето на Дупница на Ледения континент Антарктида
  • Отличени бяха тримата учени, участвали в разработването и проучванията на препарата на проф. Шекерджийски – проф. Николай Цанков, проф. Митко Аляков и родената и израснала в Дупница Зоя Паунова
  • Обичаният очен лекар д-р Скринска прие отличието на съпруга си д-р Васил Сапунджиев, обяви: Тази награда е за целия отряд №9

 

Гордостта на Дупница – оперният певец Арон Аронов, беше обявен за почетен гражданин навръх празника на града. Аронов взе почетния знак от кмета инж. Методи Чимев и от микрофона изпя любовта си към родна Дупница.

Методи Чимев и Арон Аронов
Калин Гелев, Елиан Стамболийски, Иван Ибришимов, Методи Чимев, Крум Милев и Емил Гущеров

„Дупница ми даде всичко. Даде ми моите родители, сестра ми и гласа, с който покорявам сцени и публика по цял свят. Истината обаче е, че никъде не съм пял така, както на дупнишка сцена”, просълзи се Аронов и изпя акапелно: „Знаят ме като граф, знаят ме като лорд, знаят ме като маркиз…, като барон, но аз си оставам момчето от Дупница Арон”, с което вдигна на крака цялата зала, а присъстващите го извикаха на бис.

В семейството на почетните граждани на Дупница влезе и директорът на Българския антарктически съюз проф. Христо Пимпирев. С почетен знак в ръка, професорът обяви, че името Дупница вече ехти на Ледения континент.

Д-р Станислава Скринска

„Дупница вече не е само град в Европа. Дупница ще остане завинаги на картите на Антарктида, защото непристъпният скален нос на остров Смит на Антарктида е вече официално кръстен Дупница. Това е едно от първите български имена там.

Проф. Христо Пимпирев (вляво)

Нашата полярна база също е свързана с град Дупница, защото първият православен храм на целия континент е нашият и той носи името на св. Иван Рилски, светеца от Дупнишкия край. Този параклис се посещава от много чужденци, които вече знаят за нашия светец“, обясни проф. Пимпирев, който прие с гордост отличието и върна жеста на кмета Методи Чимев. От професора кметът на Дупница получи почетен знак на Българския антарктически институт със симпатично пингвинче на него.

Методи Чимев, Емил Гущеров, Йонко Гергов и Милен Попов
Зоя Паунова, Методи Чимев и Емил Гущеров

С Почетен знак на Дупница бяха отличени и ръководителят на българската станция на остров Ливингстън и опитен полярник инж. Йордан Йорданов, който развя знамето на Дупница на Южния полюс заедно с проф. Пимпирев. Отличени бяха и тримата учени, участвали в разработването и проучванията на препарата на проф. Шекерджийски – проф. Николай Цанков, проф. Митко Аляков и родената и израснала в Дупница Зоя Паунова. През 2012 година Паунова се нареди сред стоте най- влиятелни жени в България. Тя е майка на евродепутата Ева Паунова.
Зоя Паунова, която в момента е почетен консул на Швеция в България, благодари на съдбата, че я е срещнала с проф. Шекерджийски и обеща от микрофона: „С готовност ще работя за родния си град Дупница.”

Почетен гражданин на Дупница стана и дългогодишният началник на Планинската спасителна служба д-р Васил Сапунджиев. Наградата на д-р Сапунджиев прие неговата съпруга – известният офталмолог д-р Станислава Скринска. Тя благодари от името на Сапунджиев за наградата и обяви: „Това отличие не е само за него, но и за целия отряд №9, с който той работи. Всички рамо да рамо спасяваха хора в беда, рискувайки живота си”, каза Скринска.

За почетен гражданин беше обявен и доайенът адвокат Николай Коларов, който въпреки 90-те си години неуморно продължава да практикува.

Тържествената сесия за празника на община Дупница започна с обръщение от кмета Методи Чимев.

“Градът ни живее в нас, в родителите ни, в децата ни. Той е в думите ни, в лицата ни, в бележника от училище, в адреса на пощенския плик… Нека си пожелаем здраве и благоденствие. Нека св. Иван Рилски-Чудотворец ни донесе вяра и сили, да ни вдъхне кураж и увереност за доброто на нашия обичан град. Днес е денят да мечтаем… И още, от този ден трябва да се вижда къде желанията ни и действителността се пресичат. Някъде преди следващия 19 октомври. Защото днес не е просто Денят на Дупница. Днес е нашият ден. Честит празник!

Скъпи дупничани, приятели, поздравявам всички с днешния празник на Дупница – 19 октомври. Създаването на новия облик на Дупница ни изправя пред нови предизвикателства за всички нас – да се грижим заедно за новите придобивки, да им се наслаждаваме, но и да ги опазим. За да продължим да променяме облика на Дупница, за да живеем в един истински европейски град, да създаваме самочувствие и на поколенията след нас. Защото човек може да заживее в друга държава, да започне да говори с акцент родния си език, да промени навиците и ценностите си. Може да станe и съвсем чужденец, но това, което никога няма да изчезне, са пътят, който води към родния дом, съседите, училището, приятелите, гледката от прозореца към величествената Рила, отговора на въпроса откъде си и къде живееш… Градът ни живее в нас, в родителите ни, в децата ни. Той е в думите ни, в лицата ни, в бележника от училище, в адреса на пощенския плик… Нека си пожелаем здраве и благоденствие. Нека св. Иван Рилски-Чудотворец ни донесе вяра и сили, да ни вдъхне кураж и увереност за доброто на нашия обичан град. Днес е денят да мечтаем… И още от този ден трябва да се вижда къде желанията ни и действителността се пресичат. Някъде преди следващия 19 октомври. Защото днес не е просто Денят на Дупница. Днес е нашият ден. Честит празник!”, поздрави градоначалникът. Той изрази удовлетворението си от празника: „За мен бе чест да връча в днешния ден най-високите отличия “Почетен гражданин на Дупница” на едни големи личности. Ще спестя думите си за световноизвестния наш тенор Арон Аронов. Той е добре познат не само в България, а и в целия свят. Изправял е на крака публиката в салоните на всички световни сцени със своя величествен глас. Д-р Васил Сапунджиев, отдал 40 години на една доброволческа кауза – да рискува своя живот, за да спасява нечий друг. Благодарение на него, а и на останалите му колеги от най-добрия планински спасителен отряд, дупнишкия, днес немалко наши съграждани успяха да го посрещнат днешния 19 октомври. Прекланяме се пред тези двама големи наши съграждани, които са гордост за Дупница. В днешния ден връчих и почетни знаци на проф. Христо Пимпирев и неговия екип, които “преместиха” Дупница и на Антарктида. Дупница не е вече само в Европа. Дупница е и на остров Смит. Адвокат Никола Коларов пък ни показа как и на 90 години човек може да бъде полезен на обществото – с трудовете си, с професията, с опита си. Това са едни невероятни хора. Горд съм, че бях до тях и в днешния ден.”

 “Честит празник, дупничани! Нека Свети Иван Рилски-Чудотворец бди над нас и ни закриля! Нека благополучието бъде наш спътник! Бъдете здрави! Нека да дадем всичко от себе си и да подобрим жизнения стандарт в нашият красив град. Радвам се, че в Дупница са се родили толкова велики личности, който са наши съвременници. Те са мой приятели, обичам Арон Аронов и всички, който днес получиха отличия.”- каза Иван Ибришимов.

Поздравителни адреси за празника на община Дупница изпратиха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и всички кметове от съседните общини. В поздравителния адрес от името на вицепрезидента Илияна Йотова пък бяха куриозно поздравени жителите на Кресна, но грешката беше посрещната със смях в залата.

Съгражданите си поздрави и депутатът от ГЕРБ Ивайло Константинов: „Уважаеми съграждани и гости на Дупница, днес, на 19 октомври, когато всички българи почитаме паметта на св. Иван Рилски-Чудотворец, нашият красив град празнува и своя официален празник. По този повод приемете моите най-сърдечни благопожелания за крепко здраве, лични и професионални успехи! Нека да си пожелаем свети Иван Рилски да закриля нашия град и неговите жители, да ни дарява с мъдрост и да ни подкрепя в делата. Да си пожелаем още Дупница да продължи да се развива в правилната посока, защото благодарение на инфраструктурните проекти общината се обновява и придобива все по-модерен и европейски облик. Вярвам, че с подкрепата на правителството на Борисов и под доброто управление на кмета на община Дупница и неговия екип от професионалисти това ще се случва и занапред! Използвам възможността да поздравя и служителите на общинска администрация и да им пожелая да работят все така отдадено и упорито за благото и развитието на града ни. На всички вас желая благоденствие, лично щастие и постигане на целите! ВЕСЕЛ ПРАЗНИК! С уважение, ИВАЙЛО КОНСТАНТИНОВ – народен представител от ПП ГЕРБ в 44-тото Народно събрание, 19 октомври 2017 г.”

След сесията във фоайето на общината беше наредена празнична трапеза с различни хапки, баница и вино. Общинските съветници и гостите на сесията вдигнаха наздравици за празника.

Тържествата продължиха с водосвет, отслужен от архиерейския наместник отец Георги Паликарски, след което започна забавата на площад „Свобода”.

Гвоздеят в програмата беше спектакълът на ансамбъл „Българе” „Това е България” в спортната залата.

 

Пълен видеозапис от тържествената сесия може да видите

ТУК