Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникПътят за Трън пропадна заради свлачище, областният управител Ирена Соколова: Движението е...

Пътят за Трън пропадна заради свлачище, областният управител Ирена Соколова: Движението е спряно, укрепваме терена, предстои залесяване и асфалтиране

 

В момента се използва един обиколен маршрут през селата Велиново и Глоговица, който също не е безпроблемен

Свлачище отнесе част от пътното платно на около 200-300 м преди влизане в Трън. Затова алармира началникът на РПУ-Трън, Жанета Соларова. Председателят на Общинския съвет в Трън Бойчо Харалампиев поясни, че е пропаднало пътното плътно от 42-ри до 47-и километър на влизане в граничния град. Веднага бил информиран и областният управител на Перник Ирена Соколова, за да бъдат предприети бързи мерки с цел да се информират хората и се преустанови движението по основния път за пограничния град. Патрулна кола спира автомобилите още на входа на село Филиповци и насочва по обходен път през Глоговица към общинския център. По същия начин се спират и автомобилите от Трън в посока Брезник и Перник. Областният управител Ирена Соколова потвърди официално информацията за свлачището и поясни, че то е от лявата страна на път II-63 между 44-ти и 47-и километър по посока Трън.

Губернаторът уточни, че в късните часове на следобеда движението на тежкотоварните автомобили през този пътен участък е било спряно, а към момента е преустановено цялото движение.

Свлачището, което затвори входа към граничния град Трън

„На практика това е основната пътна артерия, свързваща областта с града. В момента се използва един обиколен маршрут през селата Велиново и Глоговица, който също не е безпроблемен, но при всички случаи дава алтернатива. Това, което правят в момента екипите, е да дренират свлачищния терен. „Засега не вали дъжд и се надяваме да може да свършим работата по укрепването, защото утре рано ще започне насипването на едър камък и скална маса, която да уплътни въпросния участък. При добри метеорологични условия вдругиден ще имаме възможност и за асфалтиране на пропуканите участъци“, поясни още Ирена Соколова.

По данни на кмета на община Трън Цветислава Цветкова общината разполага с фракции, скална маса и обезпечава насипните дейности в района. Областният управител уверява, че е в постоянна връзка с кмета на Трън, както и с директора на Областно пътно управление и екипите на “Гражданска защита”.

Вчера от кабинета на губернатора информираха, че работата за укрепване на пътя към Трън, засегнат от свлачището, продължава. „Аварийните екипи работиха непрестанно за дренирането на терена и вече започна насипването на едър камък и скална маса. Тази сутрин бе спряно просмукването на вода под пътното платно. Надяваме се да можем да укрепим терена под платното бързо и да възстановим движението. Изсичаме растителността по склона над платното и обезпечаваме сигурността на водачите. Предстои бързо ново залесяване, така че укрепването на терена да е трайно.” Това заяви областният управител Ирена Соколова, която и вчера бе на мястото на засегнатия участък. „При добри метеорологични условия още утре пък ще започне полагането на асфалт в компрометирания участък”, допълни още губернаторът.

Служители на „Пътна полиция” са разположени на разстояние от 10 км преди влизане в град Трън и насочват шофьорите по обходния маршрут през селата Велиново и Глоговица.

Кметът на община Трън Цветислава Цветкова заяви, че още във вторник е била сформирана група съвместно с ВиК, която е обходила цялото трасе на главния водопровод. При проверката е установено, че няма теч на водопровода, преминаващ през района на свлачището.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular