Ромският лидер Петко Асенов раздава книгата “Християнство и ислям”, спаси 17 -ет ромски къщи от бутане, настанява младо семейство с дете в апартамен

 

Заплаха от навлизането на радикалния ислям в част от ромските махали в страната, съобщи председателят на Националния център на ромите в България Петко Асенов. Той раздава книгата книгата „Християнство и ислям“ на проф. Дечко Свиленов от махала на махала.

“Радвам се, че и главният прокурор Сотир Цацаров потвърди опасенията ми и е на щрек”, каза още Аесенов за вестник ВЯРА.

Асенов разказа за функционираща вече програма в общността, включваща създаването на консултатитивен съвет. Неговата цел е да бъдат избегнати трафика на хора и всякакви други престъпления.

Ромският лидер сподели и за случаи, при които общността е ставала свидетел на организации с неизяснен произход, които им раздавали храна, дрехи и пари. Най-вече във Бургас.

Петко Асенов видя връзка и между останалите без подслон роми и нарастващото влияние на исляма сред етноса.

На състоялата се в БТА дискусия беше представена и книгата „Християнство и ислям“ на проф. Дечко Свиленов. Авторът изрази своето становище за различията между двете вероизповедания, като очерта заплахите, които ислямът крие.

“Успяхме да спрем бутането на 17 -ет къщи в Пловдив на 20 октомври, квартал “Арман махала”. с архитекти от Съюза на архитектите в България и с Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ решихме  незабавно да се настанят в апартаменти, семейството с пет месечното бебе, както и семействата, на които им бутнаха къщите и са на улицата.
Всички пострадали семейства трябва да си подават молби, за да се узаконяват къщите и да им се дава документ за търпимост.Предложихме съвместно с Община Пловдив,Съюза на архитектите Пловдив и Световната ромска организация да се изготви ОПОРЕН ПЛАН за състоянието на ромските къщи и постройки в Пловдив.” – съобщи Асенов.