Певицата Вили Рай: Фестивалът „Пирин фолк” е трамплин за кариерата ми – поканиха ме на концерт в Сен Тропе, голямата любов идва след 50 г. – третият ми съпруг Клиф е винаги до мен

Вили Рай и Кирил Котев

Кметът на Сандански Кирил Котев призна на Вили, че е най-добрата певица на фестивала

Фестивалът „Пирин фолк” в Сандански е трамплин за кариерата ми, поканиха ме да изнеса самостоятелен концерт в курорта Сен Тропе, призна певицата Вили Рай. Тя бе поздравена от кмета Кирил Котев за фурора, който направи на „Пирин фолк” тази година и за цялостната подготовка и представяне на песента й „Мелнишка убава мома”. Музиката и текстът са на самата изпълнителка, по аранжимент на Светослав Лобошки.

Кметът Котев я утеши и й направи признание, че е най-добрата на „Пирин фолк”. Въпреки че журито не я оцени с награда, Вили Рай е много щастлива от поканата за концерт във Френската ревиера. “Мъжът на приятелката ми е французин, миналата година ме е гледал на конкурса „Пирин фолк” и много ме е харесал. Той работи в общината на Сен Тропе и е показал там диск с моето участие на сцената в Сандански.

Вили Рай и Лидия Павлова

Един ден ми се обади – ние с Клиф бяхме в Англия, и ни покани на среща в културния център на Сен Тропе с директора на културната програма в курорта. Там вече плануват събитията за следващата година. Първо си помислих, че ме канят да участвам в някакъв сборен концерт. А те ми предложиха самостоятелен концерт, впечатлени не само от участието ми в „Пирин фолк”. Изгледали са всички мои песни в интернет. Идеята им е да пея и танцувам със същите костюми от моите участия, където съм боса. Харесаха и танцьорите от моя екип. След срещата ми се обадиха от общината, за да ми кажат датата за концерта – 10 март 2018 година”, споделя певицата.

Никой на тазгодишния „Пирин фолк” не отчете – Вили Рай беше в апогея си, според хората в Летния театър – танци, музика и текст бяха на страхотно ниво от нейна страна. „Най-скандалното  е, че нито едно от журитата не отчетоха по достойнство нейното присъствие. Композитор, поетеса, изпълнител – тя беше всичко това ведно и се справи блестящо. Никаква награда не получи, а имаше бляскава изява. Песента й бе посветена на Мелник, който е един от най-атрактивните градове до Сандански”, категорични бяха от публиката в Летния театър.

Самата Вили изля сърцето си пред „Вяра”. „Голямата любов идва в живота на човека след 50”, каза на кафе пред в. „Вяра” перлата на „Пирин фолк” 2017 г. Певицата Вили Рай представи мъжа до нея –  американския милионер Клиф. „Това е любовта на живота ми”. Той ме намери, не аз него – отговори Вили Рай на въпроса къде намери Клиф и добави: „Дойде при мен и каза: Бъди с мен! – съгласих се и навръх празника на влюбените 14 февруари миналата година се омъжих. Имам син и прекрасно внуче. Не бива хората да стоят заедно само заради страх от обвинения на децата или заради обществото. Животът тук е един и само един миг, живей го за себе си. Ти си най-важен – е съветът на певицата. Тя призна: „Родих се отново на сцената на „Пирин фолк”. Дадох цялата си енергия за 3 минути на над 2000 души и те ми е върнаха стократно. Не ме интересува кой е победителят, интересува ме любовта. Откривам я навсякъде”, призна Вили. Певицата танцува и пя в бяла рокля, а през деня мина през Търговската улица на Сандански с любимата си шапка талисман. За читателите на в. „Вяра” тя разкри, че е на 60 г. и се чувства като на 20 г. „Имам частна музикална школа, преподавам музика, с Клиф си купихме имоти в Кипър, а също и в Етрополе. Омръзна ми София. Сега съм се отдала на градинарство и страхотно се радвам да ровя в градината. Клиф е винаги до мен. Това е третият ми брак и мога категорично да кажа, че всеки следващ е по-добър”. Вили и Клиф се запознават съвсем случайно преди години, когато вторият й съпруг Горан я оставя. Вили не знаела и една дума на английски, но разбрала, че Клиф е строителен инженер в голяма фирма. Той я харесал от пръв поглед. Първоначално станали приятели. Когато разбрал какво се случва в живота на Вили, Клиф й казал, че не трябва да живее с комплекса от раздялата с бившия си съпруг. Че „човек не напуска никого окончателно, освен когато умре”. После споделил как две години по-рано неговата съпруга си отишла от този свят. Подходил топло и по човешки. „Клиф е с 10 години по-голям от мен, каквато беше и разликата ни със Зоран, първия ми съпруг. Има чувство за хумор и е голям джентълмен.
В Сандански Вили Рай беше в компанията на дупничанина Ники Николов, който бе водещ на „Пирин фолк”. Ники бе в центъра на вниманието в курортния град. И един от най-ухажваните и желани ергени. „На 41 съм, но още не съм се решил”, призна Ники и даде да се разере, че в живота му има една много важна жена. Той вече е собственик на пиар агенция в столицата и е водещ на почти всички емблематични и забавни за страната мероприятия.

Вили Рай е родена в гр. Етрополе. Завършила е поп и джаз пеене в Българската консерватория и е абсолвент в Белград. Развива кариерата си на певица в последните 20 години в Сърбия. Участвала и печелила награди на много престижни музикални фестивали като “Шлагер менаджер”, “Белградска пролет”, “Медитерианска песен”, “Евровизия”, “Пирин фолк” и други. Има издадени три албума с балкански мотиви. Виолета Вили Рай е музикален продуцент, композитор и автор на текстове.
Била е подгряваща певица на примата Лили Иванова. Прави кариера като самостоятелна певица в бивша Югославия, където живее. Работи с много от звездите на сръбската сцена. Албумът й “Сянка на мъж” е записан в студиото на бившия й мъж Горан Йекнич. Друга „сянка на мъж” в живота й е сръбската мегазвезда Зоран Миливоевич, който е нейният първи съпруг. От него тя има син Райко. Вторият й бивш съпруг е бизнесменът Горан Йекнич. Виолета се запознава с Йекнич в Белград. Заради войната в Югославия обаче идват да живеят в България. Създават най-скъпото у нас звукозаписно студио, където записват всички известни родни музиканти – Слави Трифонов, Софи Маринова, звездите от „Мюзик айдъл”, дори Ал Бано. През пролетта на 2010-а Горан Йекнич бяга от България. Тя разказа: „В един момент той изчезна, а с него и студиото. Всичко стана за ден. След това започнах да разбирам колко съм затънала. Остана ми само родният дом в Етрополе. Последваха месеци на отчаяние, депресия, посещения при психоаналитици, отслабнах с 15 килограма”…
Чуйте песента й в сайта ни