Пиже, Ал. Методиев, Владо Кузев… с 3 групи протестиращи окупираха площада в Самоков, Станимир Христов: Защо кметът Георгиев се скри, целият град плащаме сметките на ромите

Александър Методиев и Ангел Радков

Жандармерия и полицейският шеф В. Попов не допуснаха инциденти, Хр. Николов: Ромите искаме да сме образовани, издължаваме се за тока на 100%

Бившият депутат Методиев и А. Радков от контрапротестиращите: Дискриминация в Самоков няма, не сме се заканвали на хора от махалата

Част от дошлите попитаха: Контрапротестът не е ли в услуга на кмета Георгиев, какво им обеща в замяна?

 

Ромски протест срещу дискриминацията и два контрапротеста превзеха централния площад в Самоков.

Христо Николов сред протестиращите роми

Протестиращите бяха пазени от жандармерия. Бившият депутат Александър Методиев и бившият ОбС съветник Ангел Радков поведоха единия от контрапротестите.

Вторите контрапротестиращи бяха граждани, които питаха къде е кметът Владимир Георгиев и защо не е излязъл сред хората. Помежду им имаше дебел кордон от жандармерия и полицаи, които охраняваха събралите се. Сред униформените бе дошъл и началникът на РУ на полицията гл. инс. Васил Попов.

Владимир Георгиев

Служителите на реда бяха на всеки 5-10 метра и спряха възможността за срещи с трите групи. Всички полицаи от Самоков бяха на крак и следяха зорко да не се стигне до побои и саморазправи. Благодарение на добрата организация от страна на началника на полицията Васил Попов до ескалация не се стигна.

На площада в Самоков се събраха около 300 роми, които заявиха, че излизат на протест, защото се чувствали дискриминирани. Сред тях беше Христо Николов. На въпроса ни дали той организира протеста, Николов отговори уклончиво и каза, че е един от организаторите. На въпроса по негова покана ли е дошъл на протеста и ексдепутатът, обвинен преди години за педофилия – Владимир Кузов, Христо Николов отговори: „Събитието е отворено, не знам дали е тука, не съм го канил, не мога да кажа кой да идва и кой да не идва“, заяви Николов. Той обясни, че главна причина за протеста е образованието. „Искаме да сме образовани. Аз самият съм със средно образование. Ромите вече си плащаме тока, на 100%“. И българи, и роми административно са дискриминирани“, каза Николов.

На метри от протеста, организиран от Христо Николов, се събраха друга група роми, сред които бяха ексдепутатът Александър Методиев и бившият общински съветник Ангел Радков. На въпроса ни дали е вярно, че те двамата са забранили на ромите да протестират, Методиев и Радков поясниха, че всъщност дискриминация в Самоков няма. „Ние сме против протеста, защото няма никакво напрежение. Христо Николов създава изкуствено напрежение в града. Човек, който не живее над 10 години в Самоков, създава напрежение. Христо Николов се занимава само с протести“, заяви Александър Методиев. „В Самоков живеем като в малък град, тука е единственият град в България, в който живеят спокойно българи и цигани“, допълни още Методиев. „Не е вярно, че ние сме спрели протеста и сме се заканвали на хората от махалата, които искат да протестират. Ние сме контрапротестиращи, но не сме заплашвали ромите, които искат да протестират“, казаха Радков и Методиев.

„Моето дете учи в българско училище и никога не е имало проблеми, всички са равни и няма дискриминация в града“, каза пред в. “Вяра“ и Стефан Стефанов. „Махалата вече си плаща тока, питайте в енергото“, допълни още Стефанов, а роми показаха фактури за платени сметки за ток за миналия месец.

В подкрепа на протеста беше дошъл Владимир Кузов. Както е знайно, той беше депутат от гражданската квота на „Атака” и бе обвинен за блудство и педофилия.

„Аз съм от протестиращите. Принципно дискриминация съществува в цялата страна. Дали в Самоков е в по-големи размери, не знам, понеже не живея в Самоков, а в София. Според някои хора тук съществува напрежение и не се допускат определени хора в заведенията. Това се говори, имало и сегрегация по отношение на децата, които учат в определени училища и детски градини“, каза Кузов. На въпроса ни дали има принос за организирането на протеста и дали познава лично Христо Николов, Кузов заяви, че познава Христо Николов, но самият той не е сред организаторите на протеста.

На питане на в. “Вяра“ Александър Методиев заяви, че захранването с ток в махалата на 90% вече е законно. До месец юли ще имаме захранване на целия квартал напълно законно“, заяви Методиев. Той припомни, че преди години по негова инициатива в кабинета на Рамадан Аталай, тогава председател на парламентарната комисия по енергетика, е започнало законово плащане на тока. „С Аталай изивикахме в кабинета му шефовете на ЧЕЗ, също поканихме кмета на общината Владимир Георгиев, заедно с юристите на общината, юристите на ЧЕЗ и обсъдихме по какъв начин да се направи новото ел. захранване в квартала. Де факто знаем, че всички жилища в махалата са незаконни и си се стигна до законовата форма – да се отдават терените под наем на собствениците на жилищните сгради, за да си плащат наема в общината и да се сключат договори за откриване на партида за ток. Това е единственият законен начин. Вече и сметосъбирането се плаща чрез тези договори. Плаща се такса смет за извозване на контейнерите в квартала. И този проблем се реши. Имам намерение и влизаме в преговори за изграждане на канализация и водопровод в цялата махала. В преговори сме с областното ръководство на ВиК. Ще се направят проекти и ще бъдат финансирани още през това лято“, заяви Александър Методиев.

Той допълни, че в момента се занимава с политика, но подробностите щели да станат ясни след време. На въпроса ни дали ще се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори, Методиев заяви, че дотогава има много време и има намерение да даде път на младите. „Имаме вече много млади, образовани хора в квартала, до изборите има много време“, каза с усмивка Методиев. Сред контрапротестиращите беше и Трайчо Василев-Пиже, който заради нападението над журналисти беше под домашен арест. На въпрос към Ал. Методиев какво прави Пиже на протеста, бившият депутат отговори, че присъдата вече е изтекла и Пиже е на свобода.

Пред бившето кино в центъра на Самоков, на метри от протеста и контрапротеста на ромите, да изразят своето недоволство излязоха и българи. „Ние протестираме срещу дискриминацията в Самоков. И ние искаме да получаваме семейни помощи, социални помощи, да си строим къщи където си поискаме“, казаха самоковци. На плакатите им пишеше: „За равни права и за равни задължения, за еднакви закони за всички“.

„В Самоков ромите винаги са били с привилегии. Тук целият град им плаща сметките за ток. В кварталите близо да махалата вече е невъзможно да се живее и се очаква от кмета на Самоков да вземе мерки според закона. Точно обратното е – в Самоков ромите се толерират от кмета и местната власт. Гората се изсече, роми печелят обществени поръчки за строителство и сеч, не плащат данъци. Имам чувството, че днешният протест на ромите е пиар за кмета на Самоков, Владимир Герогиев. Къде е кметът, защо не се яви пред самоковци“, попита Станимир Христов.

„Всеки път, като има напрежение, кметът на Самоков се крие. Довечера ще оди на копата, ще се снима за фейсбук с хората, а на протестите го няма. Властта в Самоков толерира ромите, показателни са резултатите от местните избори. Вижте данните от избирателните секции – с колко гласа от ромски секции е избран кметът на Самоков Вл. Георгиев – това искам да ви питам“, попита Николай Кирилов.

„Къде е днес на протеста кметът? Искам да го питам обеща ли нищо на ромите – на контрапротестиращите? Кметът не дойде да види самоковци и затова след известно време пак ще излезем на протест“, сподели анонимен. Част от протестиращите попитаха: „Контрапротестът не е ли в услуга на кмета Георгиев и в замяна не се ли получават поръчки за саниране на блокове например?”

След около половин час престой трите групи протестиращи си отидоха мирно и тихо по домовете. Ангел Радков и Александър Методиев убедиха тълпите да се успокоят и да се разотидат. Радков успокои хората на ромски език и всички се разбраха вечерта да си поискат прошка по самоковски.