Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникДемонстрират уникалната технологията по ремонта на стената на язодвир „Студена“ пред министър...

Демонстрират уникалната технологията по ремонта на стената на язодвир „Студена“ пред министър Нанков, строителството възлиза на 32 млн.лв.

 

 

Уникална технология за обследване и рехабилитация на язовир „Студена“ в община Перник ще бъде демонстрирана в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Методът, който ще позволи ремонтните дейности да се извършват без да се източва водният обект, водоснабдяващ района на Перник и други населени места в общината, се прилага за първи път в България. Водолазни екипи ще извършват голяма част от строителните дейности под вода. Екип и на надзора също ще върши работата си под вода.

По време на строително-ремонтните дейности няма да се стигне до влошаване на качеството на водата, като ще се извършва и постоянен мониторинг.

В началото на септември 2016 г. бившият министър Лиляна Павлова подписа договор за ремонта с консорциум „Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи“. Компанията притежава изключително голям опит в хидротехническото строителство, като има над 50 завършени обекти в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Ремонтните дейности се финансират по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет. Стойността на договора за строителство е приблизително 32 млн.лв.

Близо 4 млн.лв. ще се вложат в и модернизация и ремонт на пречиствателната станция за питейни води към язовира, съгласно най-съвременните стандарти.

Срокът по договор е 24 месеца, като се очаква дейностите да приключат в края на 2018 г.

Язовир “Студена” е пуснат в експлоатация през 1955 година и оттогава не е ревонтиран основно.

Любомира ПЕЛОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular