(ВИДЕО) Пловдивският лекар признал, че е убил крадеца в двора си и е опитал да скрие следите

Д-р Иван Димитров

 

Семейството на д-р Иван Димитров изобщо не е било в жилището

Пълен обрат претърпя фактическата обстановка около убийството на Жоро Джевизов, известен с прякора Плъха, извършено от рентгенолога д-р Иван Димитров в малките часове на 2 март в центъра на Пловдив.

След като в продължение на три дни бяха организирани масови протести в защита на лекаря, който бе задържан за 72 часа, прокуратурата най-накрая изнесе вчера официална информация от разследването.

Д-р Иван Димитров излиза от ареста във вторник

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов на практика опроверга почти всички твърдения, гравитиращи в публичното пространство през последните дни, обявявайки, че д-р Димитров е признал, че всъщност застрелял Плъха пред гаража си в двора на кооперацията, а не в дома си. След това мъжът успял да измине около 110 метра и се скрил зад кола, където издъхнал от кръвозагуба.

Освен това убийството е извършено с незаконно притежаван от лекаря пистолет “Валтер”, след като той наблюдавал около 30 минути как крадецът влиза в гаража му, но не се обадил на полицията. В този момент нито съпругата на рентгенолога, нито децата му са били в къщата, както се твърдеше досега.

 

Джевизов не е имал съучастник при влизането в гаража

“Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата, нито двете деца, а те са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него – става ясно от обясненията на самия обвиняем, от иззетите записи от видеокамери и показания на свидетели. Категорично е установено, че изстрелите и настъпилият сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва това да е станало в жилището, което беше коментирано”, разказа прокурор Попов.

Според признанията на самия Димитров той е изпразнил целия пълнител по крадеца. Това се виждало и на част от записите от охранителните камери в района, тъй като рамата на пистолета застава в задно положение след стрелбата, което става при празен пълнител.

 

Димитров сменил три пъти версията си, че е бил нападнат

От прокуратурата опровергаха и наложената версия, че лекарят бил нападнат и наръган с нож от крадеца. Всъщност Джевизов не е заплашвал лекаря с нож, а го е замервал с предмети, за които обвиняемият сменил на три пъти версията си – първо заявил, че е бил целен с метална тръба, после с табела, а накрая с нож.

Д-р Димитров действително имал порезна рана на крака си, но засега не е ясно как я е получил, като разследващите не изключват възможността да си я е нанесъл и сам в опит да представи случая като самоотбрана.

Категорично доказано е, че стрелецът не е позвънил в нито един момент на спешния тел. 112, а вместо това дори извикал приятели, които да му помогнат да прикрие следите от убийството. Заедно са събирали гилзи и са чистили кръв, което било заснето от охранителни камери. Направил е и опит да убеди собствениците им да изтрият записите, но това така и не се е случило и те били предадени на разследващите.

 

Приятел на лекаря скрил незаконния му пистолет

Един от повиканите на местопрестъплението приятели на обвиняемия взел и скрил оръжието, като засега лекарят отказва да разкрие къде се намира то, нито откъде се е сдобил с него. Медикът дори си измил ръцете, за да няма по тях барутни частици, но такива са открити по дрехите му.

В дома на Димитров разследващите открили незаконни боеприпаси и ножа, с който той твърдял, че е бил нападнат, но хладното оръжие било измито, а и било негова собственост, а не на крадеца. В дрехите на Джевизов пък били открити отвертка и специален нож, който според показанията на съпругата му използвал, за да влиза в различни помещения. Според прокуратурата този нож обаче не е ваден и използван срещу Димитров.

 

Обвиняемият излиза на свобода, защото няма опасност да се укрие

Въпреки всички тези доказателства държавното обвинение освободи д-р Димитров от ареста, определяйки му най-леката мярка за неотклонение – “подписка”. Това обаче не било решено под натиска на общественото мнение и засилващите се протести, а защото в случая нямало опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Иван Димитров е привлечен към наказателна отговорност за умишлено убийство при превишаване на пределите не неизбежната отбрана и за незаконно притежаване на оръжие. По първото обвинение предвиденото наказание е до 5 години затвор, а по второто – от 2 до 8 години зад решетките. Предстои да се изясни и дали някой от приятелите на доктора, помогнали му в укриване на пистолета и заличаване на следите, ще бъде привлечен като обвиняем.

По повод множеството критики и коментари за работата на прокуратурата по случая, направени включително и от юристи, окръжният прокурор на Пловдив отбеляза, че те не са били съобразени с фактите по делото.

“Прокуратурата никога не се е крила, тя говори, когато има какво да каже. Никой от вас, медиите, не може да се оплаче от липсата на информация. Но не сме длъжни в рамките на 24 часа да кажем как се развива разследването. Не може да търпим упреци. Хората имат право на протест, но първо трябваше да бъдем чути”, посочи Румен Попов.

 

Адвокат Марковски се държал неколегиално, смята окръжният прокурор

 

Без да споменава името на адвокат Марин Марковски, който определи ареста на д-р Димитров като глупост и заключи, че той несъмнено е действал при неизбежна отбрана, обвинителят заяви, че това изказване е било неколегиално. И добави, че лекарят е бил задържан за 72 часа, за да бъдат извършени всички необходими действия по разследването, включително разпити и експертизи. По случая засега показания са дали около 15 души.

“При тези факти прокуратурата е поставена в положение на въпроси защо е бил задържан дори за 72 часа обвиняемият. Защото при тези престъпления е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства и тогава да се говори за факти”, обобщи Попов.

Попитан дали идеите за разширяване на пределите на неизбежната отбрана, лансирани от ВМРО и ГЕРБ, са основателни, окръжният прокурор на Пловдив предпочете да бъде лаконичен: “И на мен не ми харесва, че все още не е криминализирана подготовката за заливане с киселина или за осакатяването на даден човек. Многократно сме отправяли апели това да бъде въведено, но не е сторено. Ако някой по някакъв повод се подготвя да залее нас или близките ни с киселина, да ги осакати, това не е наказуемо. Трябва да го хванем, когато вече го е направил, за да му се търси наказателна отговорност”.

За вторник отново е насрочен протест в защита на рентгенолога. Той ще се проведе в 17.30 часа пред паметника на Съединението в Пловдив. Провокирани от този случай, от ВМРО обявиха, че ще предложат законови промени, разширяващи възможностите за отбрана при подобни случаи. Подобно намерение изрази и депутатът от ГЕРБ Маноил Манов.

 

Д-р Иван Димитров: Аз не съм убиец

 

Малко след пресконференцията на Пловдивската окръжна прокуратура във вторник д-р Димитров бе освободен от следствения арест и направи кратко изявление пред чакащите го журналисти.

“Съжалявам за това, което се случи. Моят живот не е това, разбирате ли, аз не съм убиец. Аз не искам това да става и не съм искал да става”, заяви развълнувано обвиняемият, след което на свой ред опроверга разследващите, повтаряйки, че е бил нападнат от крадеца.

По думите му Джевизов на два пъти замахвал към него с нож. В подкрепа на думите си Димитров показа на репортерите малка рана в областта над единия си глезен.

“Наистина не ви пожелавам на никой от вас, на никой българин тея изроди, които постоянно се подиграват с нас, да причини на някой подобно нещо. Аз имам две малки дъщери”, каза през сълзи медикът, добавяйки, че не се чувства престъпник и че е бил обиран общо 6 пъти.

Във връзка с твърденията на семейството му, че имотът им многократно е бил обект на кражби, от прокуратурата посочиха във вторник, че последната подобна жалба от доктора датира от 2003 г., когато е имало опит за кражба от същия гараж.

Попитан какво би казал на хората, които участват в протестите в негова защита, Димитров добави: “Аз им благодаря от сърце. Разбирате ли – аз не мога да изкажа благодарността си към тях. Това е подкрепа към всеки, която аз бих направил също, просто наистина чашата преля”.

 

Ето и цялата хронология на случая според прокуратурата:

 

  • Вечерта на 1 срещу 2 март 2018 г. д-р Иван Димитров е бил сам в дома си. Съпругата и децата му били извън Пловдив, в с. Крумово.
  • Около 1.30 часа на 2 март 2018 г. той забелязал, че в гаража му свети, а впоследствие осветлението угаснало и вратата била открехната. За да провери какво се случва, около 2.00 часа д-р Иван Димитров се облякъл, взел незаконно притежавания от него пистолет с боеприпаси в пълнителя, напуснал апартамента и излязъл навън, в двора на кооперацията.
  • На вратата на своя гараж се засякъл с Жоро Джевизов, който бил сам и не се подчинил на думите на обвиняемия да спре, нито на произведения от него изстрел. Вместо това Жоро Джевизов опитал да се измъкне и избяга, като започнал да замеря д-р Иван Димитров с различни предмети, при което последният бил наранен над глезена.
  • От своя страна д-р Иван Димитов започнал да стреля по Жоро Джевизов, докато патроните в пълнителя на пистолета му привършили. Един от куршумите улучил пострадалия в гърдите, но той успял да избяга и да се добере до мястото, където е намерен сутринта. Смъртта му настъпила в резултат на остра кръвозагуба вследствие на прострелването, при което куршумът е засегнал белия му дроб.
  • След като Жоро Джевизов напуснал двора на обвиняемия, последният извикал в дома си свой приятел, с когото разчистил двора и опитал да заличи следи, вкл. и от кръв, както и да събере гилзите. Впоследствие обикаляли квартала, за да търсят накъде е избягал влезлият в гаража му мъж. След като не успели да го открият, д-р Иван Димитров се прибрал в дома си, като двукратно отказал да се обади на тел. 112, въпреки призивите на приятеля му и на леля му. Изхвърлил и незаконно притежавания от него пистолет. На сутринта две лица са били молени от обвиняемия да изтрият наличните записи от видеокамери на притежавани от тях в близост обекти.
  • На 2 март 2018 г. в 07.15 часа бил получен сигнал от гражданин на телефон 112 за намерен труп на мъж в близост до сградата на Областната управа в града. Незабавно след получаване на сигнала бил сформиран екип от разследващи от ОД на МВР – Пловдив. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на мъжа.