Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградПоказват автентични вещи на опълченци от Пиринския край за 3 март в...

Показват автентични вещи на опълченци от Пиринския край за 3 март в Благоевград

Поредица от събития, посветени на 140 години от Освобождението на България от турско робство, ще се проведат в Благоевград. Тържествата започват на 2 март от 11,00 часа с изложба под надслов „… И от век на век…“, която ще бъде подредена във фоайето на Регионалния исторически музей. В изложбата ще бъдат представени оригинални веществени, документални, снимкови и печатни материали, съхранявани във фонда на музея. Акцент в експозицията ще бъдат автентични вещи и документи на опълченци от Пиринския край.

 От 11,30 часа в Регионалната библиотека ще се проведе рецитал под надслов “3 март – свята дата” и ще бъде представена мултимедийна презентация, свързана с Освобождението.   Участниците в инициативата ще бъдат 2 класа от СУИЧЕ „Климент Охридски“. Програмата продължава в 18,30 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ с тържествен концерт на състави от Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“.

 В празничния ден – 3 март, честванията започват от 09,30 часа, когато ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински. По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „Македония“. От 10,30 часа в градинката пред централния вход на стадион „Христо Ботев“ ще се проведе ритуал по полагане цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Кметът д-р Атанас Камбитов ще произнесе тържествено слово. Непосредствено след това ще се извърши протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад „Македония“. Програмата продължава с обеден концерт и рецитал на стихове.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular