Полиция изведе от храма на Паничище отец Георги Марков, проплака: Отец Паликарски дирижира рокадата, жена ми не спира да плаче

Отец Георги Марков

 

  • Архиерейският наместник отвърна: Отец Георги е добър човек, но не може дарения за храма да се събират в торби от непознати, църквата няма да затвори
  • Хористките Й. Славкова, Л. Маркова, Л. Дамянова, М. Попниколова, Ст. Йоцева надигнаха глас до синода да отмени заповедта за отстраняването
Отец Георги Паликарски

С полицейски кордон в присъствието на представители на Светия синод отец Георги Марков и съпругата му Райна бяха изведени от църквата „Св. Иван Рилски” в Паничище.

Райна

„Ревизорите от синода са тук, изхвърлят ме като мръсно коте. Смятам, че това е дело на архиерейския наместник отец Георги Паликарски. Той знае всичко, не е на място, но от разстояние дирижира рокадата. Аз съм онкоболен и не мога да служа на друго място, нуждая се от чист въздух.

Хористките защитават отец Георги Марков

Истината е, че отец Георги Паликарски ми предлагаше да започна да служа в село Самораново. Отказах, защото болестта не ми позволява да ставам толкова рано. Упрекват ме, че не съм служил литургии, измислят си несъществуващи злоупотреби и всичко това идва от главния счетоводител на архиерейския наместник Йорданка Димитрова. Най съм потресен, че доведоха полиция. Младият свещеник от Дупница Димитър Филибетов доведе униформените.

Отец Вергил

Явно той ще ме наследи в храма. Обясни ми, че няма да стои там през цялото време. Най-лошото е, че Паликарски го учи да лъже, обадили са се в полицията и са казали, че чакам Филибетов и представителите на синода да ги бия. А съм кротък човек, досега никого не съм ударил. Много съм разочарован. Предадох ключовете на Светия синод и се прибирам у дома. Съпругата ми Райна не спира да плаче, обичаше храма като дом. По цял ден се грижихме за двора и интериора. По цял ден посрещахме туристи, а сега църквата ще стои празна в активния сезон. Всички хотелиери са разочаровани и се питаха как е възможно това”, изрази огорчението си отец Георги Марков.

Йордан Гольов

Свързахме се с архиерейския наместник отец Георги Паликарски: „Всяка монета има две страни. Не съм учил никого да лъже. От Димитър Филибетов разбрах, че хора от обкръжението на отец Георги са се приготвили да го посрещнат с тояги пред църквата в Паничище. Предположих, че в това може би има истина и съвсем нормално сме уведомили полицията. Още повече че отец Георги трябва да предаде и касата. Отец Георги е смирен и кротък човек, когото аз дълбоко уважавам. Зная обаче, че около него гравитират хора с недобра репутация. Лично съм виждал как тези хора събират даренията навръх храмов празник в един черен чувал. Торбата я държеше жена в черно и това много ме смути. Рекох си, че не може парите на храмов празник да се събират от непознати лица, и то безотчетно. Освен всичко при мен дойдоха много хора, които казаха, че църквата в Паничище е превърната в семейна църква. В нея дядо поп служи честно, но родата му я използва за лично облагодетелстване. Не искам да цитирам имена, всичко се знае. Аз съм духовен човек и мога само да кажа дано Бог им даде покаяние. Църквата няма да остане заключена за летния сезон. Искам да бъдат спокойни хотелиерите и миряните. Там ще бъде назначен клисар. Свещеникът Димитър Фелибетов ще осъществява в храма всякакви весели ритуали целогодишно. Той е млад и енергичен и трябва да се дава път на младите хора.

На отец Георги Марков пожелавам спокойни старини. Не съм аз човекът, който му е взел хляба от устата. Той е 72 години, пенсионирал се е на 63 години. Досега е получавал и пенсия, и заплата. И можеше да продължи да си получава заплатата, ако беше склонил наистина да работи, не просто да диша чист въздух. И аз имам нужда от чист въздух, но съм навел главата и работя като вол. Никой не го е гонил, имаше своя шанс”, каза отец Георги Паликарски.

Междувременно жители на Сапарева баня сигнализираха в редакцията, че отец Георги Марков е станал жертва на свата си Йордан Гольов. „Гольов е главен организатор на всеки църковен празник. Той изнася целия товар, но какво получава в замяна, никой не знае. Истината е, че е много трудно е да накараш хората да направят каквото и да е, ако нямат полза от това”, звъняха в редакцията, за да коментират темата, сапаревобанци.

Междувременно стана ясно, че църковният хор на Сапарева баня внесе подписка в Светия синод, с която иска отмяна на заповедта за освобождаването. Жените от хора казаха, че са в готовност и за протест. В подписката са записани имената на Йорданка Славкова, Лиляна Маркова, Лиляна Дамянова, Марияна Попниколова, Стефка Йоцева, настоятеля Христо Стамболийски, Христо Терзийски, Калинка Чучуганова, Евтимка Тодорова и др.

Освен това хористките настояват дългогодишният свещеник отец Вергил, който служи в църквата в Сапарева баня, също да бъде отстранен, тъй като е вече на преклонна възраст. „Вече от година и половина си имаме по-млад свещеник – нека дядо Вергил си отиде в дълъг отдих и почивка”, призоваха певиците.

Някои от миряните направо се заканиха, че е крайно време да се вземат по-сериозни мерки. „Божият дом не е негов дом. Навсякъде е заключил и държи храма като своя собственост. Докога, Боже?”, питат се хористките. Те припомнят, че в Сапарева баня от години вече има няколко ръкоположени местни свещеници – отец Радослав, отец Марков и отец Димитър.

„Исканията на хористките са неоснователни, защото отец Вергил служи в храма и върши работа като за петима свещеници. А отец Георги Марков не иска”, отсече архиерейският наместник.

„Настояваме кметът Калин Гелев да помогне”, поискаха сапаревобанци. Потърсихме мнението и на градоначалника, но той беше лаконичен: „Как мога аз да се меся в църковните дела? Познавам всички свещеници и ги уважавам. Аз не съм по-голям от патриарх Неофит, за да решавам църковни конфликти. Запознах се с проблема. Разбрах, че отец Георги Марков сам се  отказал от работата и никой не го е изхвърлял.”