Скандали нажежиха до червено Общинския съвет в Сандански: Бившите съпартийци Аспарух Костадинов и Тони Ангелов налетяха един на друг с обвинения за раздавани петдесетолевки и банички на изборите, Андон Ризов: Пухи цинично жонглира с две партии

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Filed under: Сандански |

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA„Тук на следващата сесия, пред всички казвам – не да докарам наркомани застъпници, а всички роми”, заяви в афект по време на общинска сесия вчера в Сандански съветникът от „Евророма” Тони Ангелов. Скандалът избухна между него и бившия му съпартиец Аспарух Костадинов, който не му остана длъжен, като каза, че е изгубил вече доверието на ромите. Разправията изби в началото на сесията, три дни след успеха на ДПС на евроизборите в курортния град. MINOLTA DIGITAL CAMERAЗа самите избори Аспарух Костадинов – Пухи мина в лагера на ДПС, а движението, ръководено от Лютви Местан, взе 900 гласа.

„Ние тръгнахме заедно, а сега какво, имаш 170 гласа, има сума ти пари, по 20 банички имаш…”, изреждаше Ангелов.

MINOLTA DIGITAL CAMERAСловесната престрелка между двамата бивши съпартийци избухна още в началото на сесията. Двамата седяха близо един до друг и отначало можеше да се приеме, че спорят малко по-разгорещено, но в един момент Тони Ангелов стана и двамата на висок глас започнаха да се обвиняват взаимно. Скандалът продължаваше, страстите се разгорещяваха и в един момент председателят на ОбС Атанас Стоянов реши да обяви почивка. До физически стълкновения обаче не се стигна, но Тони Ангелов напусна заседанието афектиран и повече не се завърна.

MINOLTA DIGITAL CAMERA„Недоволен е, че загуби изборите! Не може да се примири, че Тони Ангелов вече не е лидер на ромите, а има вече друг лидер. Това е Юлиян Маслинката. Други проблеми няма, проблем е, че хората вече не го искат”, заяви пред репортер на в. „Вяра” Аспарух Костадинов.

След подновяване на сесията съветникът от БСП Андон Ризов посочи, че в случая има конфликт на интереси. „Костадинов, изтъкна Андон Ризов, представлява в ОбС „Евророма”, сега трябва да се определи чий съветник е. Не може да представлява две партии”. Според него Тони Ангелов като председател на „Евророма” трябва да реши проблема. Той характеризира поведението на Костадинов като неморално и цинично.

„Докато няма официално писмено заявление, той представлява „Евророма”, посочи председателят на ОбС Атанас Стоянов.

„Ще представлявам интересите на ДПС!”, категоричен бе Костадинов.

Преди скандала имаше точка от дневния ред, включваща питания, на която съветници и граждани поставиха въпроси относно актуални проблеми в общината. Обект на дебати бе шумът на празнуващите абитуриенти, който тормозел санданчани денонощно през последните дни. Общо бе мнението, че трябва да се наложат след 22.00 ч. някакви ограничения, но пък бе изразено и мнение, че абитуриентските балове са само няколко дни и не бива да се пречи на младите да се веселят.

Разискван бе и въпросът за указателните табели, като от общинското ръководство обещаха, че есента такива ще бъдат поставени навсякъде из града. Гражданката Ваня Терзиева много емоционално постави въпроса за обслужващия в момента отсечката от автогарата до санаториума автобус, който почти винаги бил неизправен, често не спирал на определените места и по този начин бил лоша реклама за курортния град. Тя се оплака и от лошото отношение на служителката от болницата Мария Стаматова, а от Общинския съвет обещаха да уведомят д-р Тонев да извърши вътрешна проверка.

От точките от дневния ред най-много коментари имаше по т. 3 – за допълване на Приложение №15 по т. 14 – Решение №1 от 13 февруари 2013 г., т.е. за гласуване правомощия на спортния интернат, или т.н. Екокампус, като второстепенен разпоредител. Така интернатът ще придобие статут на субект, като ще може да генерира приходи. Съветници обаче реагираха с въпроса какво налага да се оторизира още едни субект. Св. Иванов попита как този субект ще управлява. В случая според него решението трябва да бъде защитено с конкретно предложение. Чу се и мнение, че ако интернатът не получи такъв статут, то трябва да бъде затворен. Въпреки това съветниците не приеха докладната, а кметът Андон Тотев посочи, че вероятно проекторешението ще бъде внесено на следващата сесия.

ОбС прие да отпусне 2000 лв. за отбелязване 20-годишнината от създаване на отделенето по хемодиализа в Общинската болница „Св. Врач”. Решено бе и да бъдат разкрити общо 57 работни места в ДДУИ в с. Петрово за извършване на компенсационни социални услуги от резидентен тип. Приети бяха 10 докладни на кмета Андон Тотев за продажба на имоти в землищата на селата Ново Делчево, Кръстилци, Поленица, Дебрене, Вълково, Ласкарево и Бождово. Отпадна от гласуване за продажба имот в с. Поленица, като един от доводите бе, че се намира в санитарно-охранителна зона и там няма право да се строи.

Аспарух Костадинов – Пухи  и Тони Ангелов станаха най-големите врагове

Аспарух Костадинов и Тони Ангелов влязоха в местния парламент като съпартийци. Тони (по прякор Тенис) беше лидер на ПП „Евророма“, а Аспарух Костадинов-Пухи – втори в листата на същата партия. Днес вече те са разделени и са врагове, тъй като се борят за гласовете на хората от циганския квартал в града и живеещите в селата на община Сандански. Санданчани наричаха „Коалиция за България” на местните избори „Коалиция за баницата“.

Аспарух Костадинов има висше образование и собствена строителна фирма, а Тони Ангелов работи към общината и отговаря за чистотата заедно с известния по прякор Маслинката. На местните избори, когато председател на ОбС беше Иван Туджаров, „Евророма“ успя да вкара 7 общински съветници от цигански произход, за което се водиха съдебни дела в ОС – Благоевград. Имаше доказателства за големи нарушения – купуване на гласове и недостиг на бюлетини. Съдът отмени резултатите и насрочи нови избори за местен парламент, в който влязоха само двамата „герои“: Тони Ангелов – лидер, и Аспарух Костадинов – член на партията. Тогава ДПС загуби и нямаше представител в ОбС, въпреки упоритата работа на лидера – медицинската сестра Пакидзе Джамбазова. Понастоящем лидерското място на Пакидзе се заема от Аспарух Костадинов, който премина в ДПС и е номер 1 в листата на движението.

Пакидзе работи в село Илинденци, където хората я познават като лидер на ДПС за община Струмяни. На заседания на ОбС Аспарух е особено активен, особено по въпросите за спорта, строителството и обсъждане на имоти. Всички в града знаят, че е зет на зам.-кмета Васил Бабалев.

Тони Ангелов командва работниците към общината, извършващи ремонтни дейност и подържащи чистотата. Той винаги защитава циганите от квартала и се държи добре с всички граждани. До края на заседанието Тони Ангелов не се върна в залата, а Аспарух Костадинов остана до края и обяви при поименното гласуване, че гласува като независим. Така независимите общински съветници могат да станат трима: Емил Терзийски, Живко Иванов и Аспарух Костадинов.

 

Снимки:

  1. Аспарух Костадинов и Тони Ангелов се скараха жестоко заради гласовете на евроизборите.
  2. Аспарух Костадинов обяви, че ромите вече имат нов лидер.
  3. Тони Ангелов напусна афектиран сесията.
  4. Момент от сесията