Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСапарева баняПреизбраха Димитър Димитров за председател на читалище „Просветен лъч-1905” в Сапарева баня

Преизбраха Димитър Димитров за председател на читалище „Просветен лъч-1905” в Сапарева баня

 

Димитър Димитров бе преизбран за председател на читалище „Просветен лъч-1905” в Сапарева баня. На отчетно-изборното събрание бяха определи 4-ма членове на настоятелството, а Надка Михалкова, Терзийска и Костова влязоха в проверителната комисия.

Бе приет и членски внос от 1 лв. за членове на читалището. Секретарят на читалището Юлия Гювийска направи отчет на културната институция за дейността й през 2017 г. По думите й основната цел през изтеклата година е развитие и институционално укрепване на читалището като местен общностен център. От отчета на Гювийска стана ясно, че библиотеката разполага с 15 507 тома библиотечни документи, като през 2017 г. се допълва и локалният е-каталог.

Продължава работата по електронния каталог на сайта на библиотеката. Бяха отчетени множество презентации, сред които детската книга „Приключенията на Ноа” на третокласничките Виктория Димитрова и Рая Милтенова. Отчетен бе и много богат културен живот, сред които участие в Кукерския фестивал, Бабинден, раздаване на европейски помощи, отбелязване на Трифон Зарезан и др. Към читалището функционират и доста школи, както и фолклорна група „Германея”, която участва в почти всички местни културни събития и носи много грамоти и медали от различни фестивали.

Анатоли Кънински заяви, че работата на читалището е основание за гордост. Гювийска представи още проекта на бюджета за 2018 г. и начерта основните посоки за работа през тази година.

Гости бяха кметът Калин Гелев, ОбС шефът Ив. Куйов, зам.-кметовете Нешева и Коларски.

RELATED ARTICLES

Most Popular