Премиерът: Ако стане война, руските самолети са насочени срещу България

 

Борисов оправда с НАТО посочването на Русия като заплаха, но увери, че българското европредседателство ще работи за снемане на руските санкции

 

При евентуален мащабен военен конфликт руските ракети ще бъдат насочени срещу България, каза премиерът Бойко Борисов, уточнявайки, че след като България е член на НАТО, а НАТО приема Русия за основен военен противник, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу Русия. В същото време трябва да работим за отпадането на европейските санкции срещу Москва и това ще е една от целите на българското европредседателство през 2018 г., каза още Борисов в понеделник. Поредните му оправдания на тема Русия са по повод бурните реакции на БСП и президента Румен Радев за годишния доклад за националната сигурност, в който Русия е посочена като една от основните заплахи за България.

 

Ще работим за снемане на санкциите срещу Русия

 

Време е в Европа да се заговори за отмяна на санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим и намесата й в Украйна, и това е ще е една от целите на българското европредседателство през първата половина на 2018 г., стана ясно от интервю на Борисов пред бТВ. Той повтори тезата си и по-късно, при откриването на офис на Европейската инвестиционна банка в София.

“Трябва да работим политически, дипломатично, догодина по време на нашето председателство (на Съвета на ЕС, б. р.) да падат санкциите и да пада напрежението между Европа и Русия”, каза той. “Дали ще успеем – това е една много сложна и непосилна за нас задача, но ще опитаме”, посочи Борисов.

 

Русия не ни е враг, но ние сме в НАТО

 

Премиерът подкрепи тезата си със своеобразен анализ на международните отношения в типично свой стил.

При евентуален мащабен военен конфликт руските самолети ще бъдат насочени към България, започна да обяснява Борисов пред бТВ. По думите му подобни действия биха били предприети към още няколко фланга.

“Има стратегическо противоречие в твърдението, че Русия не ни е враг, но ние сме в НАТО. Във всички изказвания на Столтенбег (генералният секретар на НАТО), на всички стратези като основна заплаха за НАТО се сочи Русия плюс Северна Корея. Това е доктрината на НАТО. Ако стане война, руските самолети са насочени срещу България”, каза премиерът.

Действително, в комюникето след последната среща на върха във Варшава през миналата година, НАТО обяви Русия за агресор, независимо от по-дипломатичните изказвания на лидерите на държавите членки.

Борисов обясни, че затова и в доклада за националната сигурност Русия е разпозната като заплаха именно заради членството на България в НАТО. Премиерът допълни, че при бъдеща война България няма как да не заеме позицията на НАТО.

Тъкмо за да не изпадне в подобно положение, България ще се опита да съдейства за намаляване на напрежението между Запада и Русия чрез премахване на санкциите, стана ясно от анализа на Борисов.

 

“Цяло лято влачим танкове по магистралите”, но не допуснахме бойни кораби

 

Направих изключително много, за да излезе от дневния ред създаването на флотилия в Черно море, продължи той.

Той припомни, че тази година са се провели едни от най-мащабните учения на НАТО, като част от тях бяха и на българска територия. Премиерът добави, че “цяло лято влачим танкове по магистралите”, но най-важното било, че не са били допуснати учения в Черно море, тъй като то щяло да “заври”, ако в него бъдат вкарани бойни кораби.

Така че в доктрината на НАТО основната заплаха е Русия – това съм казал, това пише в доклада, това го пишеше и миналата година. В същото време пък сме казали, че трябва максимално да работим добре, прагматично, за да имаме руски туристи, за да има интерконектор с Русия за европейския газов хъб и да се борим заедно срещу тероризма, подчерта Борисов. За това, доколкото знам, и руският главен прокурор идва на посещение в България, добави той. Така че в доклада военните са отразили това, което имаме като заплаха, ако стане война, защото тогава България става цел, като член на НАТО и на всички това е ясно, отбеляза премиерът.

От по-нататъшните му разсъждения стана ясно, че вярва особено на отбранителната доктрина. Обяснявайки защо купуването на нови изтребители за българските ВВС не е приоритет, Борисов запита: “Да видим със 7 самолета каква отбрана толкова ще се постигне в България, каква сигурност? Ще победят във въздушен бой кои? Срещу кой ще ги изправим? Тези изтребители кои други ще свалят?”

 

Помолих Путин да върне руските туристи

 

Той допълни още, че е разговарял с Путин и го е помолил да върне руските туристи в България, а условието на руския президент било да се грижим за сигурността на туристите им.

“Виждате какво е в Европа всеки ден. В доклада военните са отразили това, което имаме като заплаха, ако стане война. Тогава България става цел като член на НАТО”, поясни Борисов.

Според него при напрегнатата международна ситуация друг голям проблем е конфликтът на Турция с някои от водещите европейски страни.

 

За поканата на Путин питайте Румен Радев

 

За поканата руският президент да посети България следващата година на националния празник 3 март, точно по време на българското европредседателство, премиерът заяви: “Президентът Радев го е поканил- питайте него. Ако иска среща с мен, тогава ще я получи”.

Премиерът също така смята, че Балканите по-бързо трябва да бъдат присъединени към ЕС, имайки пред вид Сърбия, Косово, Черна гора. Ние искаме Балканите да бъдат едно голямо семейство, посочи той.

 

Нинова “опровергава” Борисов с манипулативни цитати

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не се сдържа и отново нападна правителството заради доклада, в който Русия е посочена като заплаха за България.

“Днес министър- председателят се аргументира с доктрината НАТО. Щом си член на НАТО, значи Русия е опасност. Да поразсъждаваме: Германия е член на НАТО от 1955г. Но на среща с г-н Путин през 2017г., г-жа Меркел заявява: “Русия е важен наш партньор”. Франция е от държавите, основали НАТО, но на среща през 2017 г. с г-н Путин, г-н Макрон казва: “Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без Русия. Бих искал сътрудничеството между двете държави да бъде засилено”, написа Нинова, продължавайки с подобни цитати от унгарския премиер Орбан и гръцкия премиер Ципрас.

Според “анализа” на Нинова общото между Борисов и чуждите лидери е, че са членове на НАТО и споделят доктрината му, но различното е, че “това са лидери, които знаят какво е национален интерес и как се брани той. Изводите са за вас. Моят е: Русия не е заплаха, а стратегическа възможност за Европейска България.”

Както обикновено, изказването на Корнелия Нинова отново е силно манипулативно, тъй като е избрала да посочи само такива оценки на Меркел, Макрон и пр., които й изнасят. Както е известно, всички сериозни западни лидери винаги са считали Русия за важен международен партньор, но са я разобличили като агресор в Украйна, като страна, която грубо се намесва в политиката на западните демокрации, включително чрез методите на хибридната война, която сега е новият фронт между Русия и НАТО.