Преподавателят от НХА Бисер Лазаров спря с пътуваща изложба за св. Лука в Дупница, реставрира стенописите в Рилския манастир

Бисер Лазаров (вдясно) с Албино Пити (до него), Катя Йоцова, Ина и Петър Петров

 

  • Десетки дупничани разгледаха експозицията, сред които Цветанка Христова, Евгени Марушев, икономическият директор на „Актавис” Петър Петров, актьорът Георги Бояджиев
  • Румяна Тончева: Силно ме впечатли картина, изобразяваща родното ми място Кочериново
  • На изложбата присъства и италианският художник Албино Пити със съпругата си Ина

Пътуваща изложба откри Бисер Лазаров в галерия „Околийска къща” в Дупница за Деня на св. Лука и за празника на града.

Гостите на изложбата

Уредникът Катя Йоцова представи автора и неговите творби. Общо 41 са изложените в двете зали на галерията картини – живопис, главно масло и няколко акварела. Включва реалистични и абстрактни творби от различни периоди в различни жанрове на живописта – пейзаж, голо тяло, фигурални композиции, натюрморт и интериор, а също и периоди с по-абстрактни работи.

Изложбата преди това бе в ХГ „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. Там обаче бяха изложени тридесетина картини заради липса на място, посочи Катя Йоцова. Тя определи самата изложба като ретроспективна и интроспективна, т.е. позволява да се надникне в собствения духовен мироглед на автора.

Лазаров в момента работи по реставрирането на стенописите в Рилския манастир, участвал е в реставрирането на храмовете “Св. Троица” – Русе, “Св. пророк Илия” – София. Две поредни години е участвал в колектив, който е реставрирал творби от фонда на галерия “Владимир Димитров-Майстора”. Веднага след завършването на образованието си е поканен от директора на СГХГ да учреди ателие „Реставрация”, което функционира и до днес. Има участия в биеналета на малките форми „Алианс България” и „Салон 2011” в Изложбен център „Шипка” 6, в триенале на българския пейзаж в ХГ „Никола Петров” – Видин, в Международно триенале на акварела – Варна, многобройни участия в международни живописни пленери и др.

Лазаров е роден през 1963 г. в с. Мокрeш, Ломско. Завършил е Художествената гимназия в София и НХА, специалност “Реставрация”. Преподавател е в Националната художествена академия (НХА), доктор е по изкуствознание и изобразителни изкуства, член на Съюза на българските художници (СБХ) и Асоциацията на реставраторите в България (АРБ).

Десетки дупничани разгледаха изложбата. Между тях бяха художничката Цветанка Христова, Евгени Марушев, икономическият директор на „Актавис” – Дупница Петър Петров, актьорът Георги Бояджиев, Румяна Тончева от Жени ГЕРБ, която бе впечатлена от картина, изобразяваща Кочериново – родното й място, и др. На изложбата присъства и италианският художник Албино Пити със съпругата си Ина. Катя Йоцова сподели, че е направила уговорка с Пити за представяне на негова изложба за Майските празници догодина. Тя връчи и поздравителен адрес на Бисер Лазаров от името на кмета на Дупница инж. Методи Чимев.

Авторът почерпи гостите за рождения си ден в началото на месеца със соленки, ядки и вино. Изложбата ще бъде изложена в галерията до началото на м. ноември