Президентът: Кирил дойде като духовен водач, но си тръгна като политик

Посрещнах Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик, заяви президентът Румен Радев в първата си публична реакция по повод скандала по време на визитата на руския православен водач у нас.

Радев заподозря, че става въпрос за политическа режисура, в която “патриарх Кирил е бил въвлечен”.

“Убеден съм, че Москва ще осмисли случая”, каза президентът, макар че вече втора седмица, откакто патриарх Кирил му се караше в собствения му кабинет в президентството, нападките от Москва продължават, а не спират. Нещо повече, самият Радев – най-гласовитият радетел на затопляне на отношенията с Русия, бе причислен към “българския продажен елит”.

Радев обаче даде да се разбере, че руските хули няма да променят курса му: “Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят”.

Според него остава въпросът кой се е опитал да “похити” общия ни празник за нашето освобождение и да го превърне в повод за разделение. Кой експлоатира кризата в нашите отношения, запита още Радев. На въпрос кои са тези, той отговори: “Истерични политикани, демагози и платени анализатори има и в Русия, и в България. Има среди, които експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна и те не трябва да имат водеща роля в нашите отношения”.

В края на визитата си в България за 3 март патриарх Кирил се накара на българския държавен глава за неправилните според него исторически интерпретации на събитията, свързани с Освобождението на България. Назидателното поведение на патриарх Кирил на “Дондуков” 2 бе представено във видеоклип на руската църква, от който обаче не се виждаше реакцията на българския президент.