Wednesday, June 26, 2024
HomeНовиниСвятПрикрива ли Русия ядрен инцидент?

Прикрива ли Русия ядрен инцидент?

 

В ранното утро на 28 март 1979 г., когато в американската АЕЦ “Три майл айлънд” в Пенсилвания възниква авария, довела до частичното разтопяване на активната зона на ядрения реактор, достигналата до обществеността информация бе разпокъсана и противоречива. Когато през 1996 г. избухна взрив в Чернобилската АЕЦ в Съветския съюз, зловещите подробности бяха прикривани дори и след като радиоактивните облаци достигнаха Швеция. Предвид този исторически опит е необходим здравословен скептицизъм, когато става дума за ядрени аварии където и да е.

Наскоро в различни части на Европа бе засечено повишение на радиоактивността. Никой не разкри причината за случилото се, което явно не е опасно за човешкото здраве. Но междувременно Русия превключи от отричане към признание за наличието на високи нива радиация близо до огромния завод за преработка на отработено ядрено гориво, което предизвика тревоги, че нещо не е както трябва.

В края на септември и началото на октомври Френският институт за ядрена сигурност откри в атмосферата следи от радиоизотопа рутений 106 – страничен продукт на ядрена преработка, който нормално не присъства във въздуха. Германия откри същото, както и още дузина европейски страни, като равнищата бяха най-високи в Румъния. След консултации с технически организации в Европа и провеждане на симулации, френските власти казаха, че “най-вероятно източникът на изхвърлянето се намира в Южен Урал, Русия” и уточниха, че нямат възможност за по-голямо прецизиране.

Французите добавиха, че изпускането на рутения най-вероятно е станало в края на септември и че наличните данни водят до извода, че това се е случило в “резултат на инцидент”. Посочва се обаче, че не става дума за ядрен инцидент, тъй като тогава във въздуха е трябвало да бъдат изхвърлени и други изотопи. Това говори за инцидент, свързан с преработката и изхвърлянето. Преработката на ядреното гориво включва разбиването му на отделни изотопи.

На 11 октомври обаче Русия отрече да източник на радиоактивното замърсяване. В изявление, разпространено от руската чуждоезична медия Sputnik, се казва, че нивата на радиация около нейните предприятия “са в нормални граници”.

Както се оказа, това не е било вярно.

На 21 ноември Русия призна, че две руски метеорологични станции са отчели значително повишение на нивата на радиация, като равнището на рутений -106 е било 986 – тоест 440 пъти по-високо в сравнение с предишния месец. Двете станции се намират в радиус 62 мили от предприятието “Маяк” в Челябинския регион, изградено още по съветско време за преработка на ядрени и изотопни продукти. “Маяк” се намира на източната страна в южната част на планината Урал. Русия заяви, че в “Маяк” не е имало никакъв инцидент.

След катастрофата в Чернобил съветският народ и целият свят осъзнаха опасните последици от секретността и лъжите на официалните власти. Изменило ли се е нещо оттогава? Чернобил подтикна Михаил Горбачов да започне реформи под девиза “гласност”, тоест откритост. Това се случи преди три десетилетия. Днес, авторитарният модел на президента Владимир Путин, основан за лъжи и потулване, процъфтява. Ако през септември се е случил инцидент с преработка на ядрено гориво, нека истината да се чуе, при това скоро.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular