Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаПродавачката Зорка Дичина и Розалина Данаилова заведоха 20 души от Дяково на...

Продавачката Зорка Дичина и Розалина Данаилова заведоха 20 души от Дяково на екскурзия до Рупите и Златолист, кметицата Росица Илиева си купи копие на чудотворна икона

 

Групата доволна от шофьора Росен Спасов за спокойното пътуване

Група от Дяково и Дупница почете обичаната православна светица Петка Българска в Пиринския край.

От ляво надясно: Росица Илиева, Василка Гьондерска, Мария Колчакова и Зорка Дичина

20-ина души се включиха в пътуването до три емблематични за страната черкви – „Света Петка” в Рупите, „Рождество Богородично” в Роженския манастир и „Св. Георги Победоносец” в с. Златолист, организирано от продавачката в селото Зорка Дичина и Розалина Данаилова – бивша служителка в закрития вече обувен завод в Дупница.

Бившите съученички и колежки Розалина Данаилова (вдясно) и Христина Илчева

Двете избраха неделния 15 октомври, за да избегнат стълпотворението навръх Петковден (14 октомври), когато на Рупите, а и в другите черкви в района се стичат хиляди поклонници от цяла България. Заслугата за спокойното пътуване бе най-вече на шофьора Росен Спасов от Дупница, а екскурзиантите съдействаха с точността си. Слънчевото време също бе на страната на пътуващите, които за броени часове се разходиха из комплекса около църквата в Рупите, Мелник и манастирите в Рожен и Златолист.

„Хората останаха много доволни, защото се докоснаха до свети места, каквито не всеки ден имат възможност да видят. Това са предимно възрастни жени, които се откъснаха от ежедневните грижи и за тях това пътуване бе истински празник. Някои опитаха мелнишкото вино, купиха дребни подаръци и сувенири за близките си. Нека и за хората в Дяково да има такива хубави дни”, коментира кметицата на Дяково Росица Илиева. Тя купи от Рожен копие на чудотворната икона „Св. Богородица Портаитиса”, за черквата „Рождество Богородично” в Дяково, за която отговаря като черковен настоятел. Преди около месец по време на екскурзия до манастира „Св. Йоаким Осоговски” и парка „Гиновци” в Македония, организирана отново от Зорка Дичина и Розалина Данаилова, Илиева закупи за дяковската църква икона „Възнесение Господне”.

„Доскоро за черквата „Св. Георги” в Златолист не се говореше, камо ли за пророчицата преподобна Стойна, която е живяла на това място. Заради липсата на информация не съм идвала тук. Мястото е прекрасно. Черквата е скромна, но впечатлява със старите си стенописи. Много приятно е и в двора, да не говорим за 1 300-годишния чинар, уникален е”, сподели една от екскурзиантките.

RELATED ARTICLES

Most Popular