Прокурори от София влизат в МБАЛ – Благоевград и още 6 болници в страната, душат за безстопанственост, гледат под лупа договорите

Говорителят на гл. прокурор Цацаров Р. Арнаудова: 7-те лечебни заведения са на ръба на фалита, събираме доказателства за неизгодни договори, така беше източена ВМА, където намерихме мегаболница

Директорът на МБАЛ – Благоевград, Огнян Митев категоричен, че болницата е с добри финансови показатели и не е пред фалит

Прокурори влизат в МБАЛ – Благоевград, след като лечебното заведение попадна в списъка на болниците, които ще бъдат проверени от прокуратурата заради подозрения за безстопанственост. Новината съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова, която уточни, че всяка една от шестте болници са на ръба на фалита.

Освен благоевградската болница проверката обхваща още „Пирогов”, болницата в Попово, университетската в Бургас, МБАЛ-Русе, МБАЛ-Велико Търново и МБАЛ – Кърджали.

Разследването във всички е за безстопанственост. На брифинга Арнаудова обяви, че започват проверка, която трябва да установи причините за критичното състояние на лечебните заведения.

„Днес тези производства се предават на Софийската градска прокуратура, която ще ръководи разследването”, заяви Арнаудова. „През октомври 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на всички лечебни заведения, в които участието на държавата или общината е повече от 50%”, припомни тя. По думите й обект на проверка са били 329 договора, които са били сключени от 24 болници в цялата страна. Договорите са сключвани между държавни или общински болници с частни, въпреки че осъществяват една и съща дейност. Освен това са сключвани договори за апаратура.

„Ще се събират доказателства за действията – умишлени или по непредпазливост, на изпълнителните директори на здравните заведения. Ще се събират доказателства по действията им по сключване на конкретни договори, уверявам ви, те са множество, които са неизгодни за съответното лечебно заведение. По аналогичен начин беше източена и Военномедицинската академия. Тогава установихме, че в една болница съществува мегаболница, която е частна и чрез нея се източва на практика държавната болница”, заяви Румяна Арнаудова и подчерта: Всичките са на ръба на фалита.

Разследването ще се води от София, за да не се поставят под съмнение близките взаимоотношения между прокурори и местни здравни власти в отделните населени места.

Новината за проверката свари директора на най-голямата болница в Югозапада България МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев в командировка. За NOVA телевизия той е заявил, че от 2015-а година, откакто е начело на лечебното заведение, финансовите му показатели са добри, а болницата не е пред фалит. Отказа да коментира обвиненията на прокуратурата, докато нещата не се докажат.

Няма болница, която да е в състояние на фалит. В това беше категоричен здравният министър Кирил Ананиев. В проблемните болници вече действат оздравителни планове.

„На този етап не обмислям смяна на директори, тъй като не се е доказала вина досега. Причината здравните заведения да са толкова зле финансово е, че 10 години назад те са тръгнали по нанадолнището и никой не им е обърнал внимание”, коментира Ананиев.