Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниБългарияПросветният министър иска задължително образование и високо платени учители

Просветният министър иска задължително образование и високо платени учители

Непосещаването на училище и детска градина да се счита за престъпление, настоя Красимир Вълчев

 

Рецептата на просветния министър Красимир Вълчев за оцеляване на нацията е: “Спиране на спиралата на неграмотността, задължително образование и мотивирани учители”. Заплатите на учителите да станат 120% от средната за страната, настоя Вълчев по време на кръгла маса “Демография и образование”, организирана от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, предаде news.bg.

В доклада си на тема “Демография на необразоваността” министърът посочи, че страните с най-високи резултати са тези, в които най-успешните гимназисти стават учители, а у нас в последните години не било така. Той посочи, че за да се преобърне тази тенденция, един от факторите са заплатите на учителите. Той изтъкна, че момичетата в развитите страни учат средно 11,8 години, докато в ниско развити страни като Нигер например учат само 0,8 години, а жените там раждат средно между 7 и 8 деца.

В доклада си Вълчев отбеляза, че създаването и разпространението на всеобщо, задължително, обществено финансирано образование е най-големият фактор за развитие през последните 150 години.

“В редица страни големи социални групи остават извън обхвата му. Възпроизвеждането на неграмотността от едно поколение в друго я прави устойчива и създава културна необразованост. Приносители на тази култура са и майката и бащата, но в малко по-голяма степен е майката. Това е така, понеже в ранна детска възраст децата прекарват по-голяма част от времето си с тях”, посочи той.

Вълчев се позова на изследване на учени от университета във Вирджиния, според което необразованите майки много по-често раждат деца със забавено интелектуално и психическо развитие, тоест тези имат дори вродени предпоставки за изоставане. В семействата на необразованите родители няма детски книжки, образователни материали и най-вече няма култура.

“Стига се до това, че на входа на образователната система тези деца са натрупали толкова дефицити, че системата не може да ги компенсира и те отпадат рано от системата. Така спиралата се завърта. Демографската експанзия на необразованите не е териториално затворена”, констатира министърът.

Според него “необразованите мигранти ще заселват нови територии”. Той цитира Самюъл Хънгтънгтън, според когото, ако през 20-и век страните са завладявали с танкове и оръдия, през 21-ви век това ще става с демография и миграция. “Демографията на необразованите ще се превръща в география на необразованите”, посочи Вълчев.

“Коефициентът на възпроизводство на майки с образование, по-ниско от основно в България, е 3,5 по-висок от това на останалите. Тук имам предвид и по-ранното раждане”, каза още Вълчев. “Така нискообразованите имат и по-малък процент на емиграция. Това в комбинация с миграцията на образованите води до увеличаване на дела на хората с по-нисък образователен статус в страната ни”, каза той. И допълни, че за 20-30 годни страната ни е преобразена демографски в голяма част от територията си.

“Необразованите момичета раждат по-рано и повече деца”, посочи той. И добави: “Не можем да сложим критерий образователен ценз при насърчаване на раждаемостта”.

“Развитите страни изсмукват образованите българи”, констатира още Вълчев. И определи това като най-големия демографски проблем. По думите му “демографията на необразованите провокира емиграцията на образованите. Така по-големият проблем е демографията на необразованите като фактор за социално-икономическо развитие и оцеляването ни като нация”.

Той изтъкна, че демографията на необразованите задължително свързваме с ромите – липсата на респект към образованието при тях е доминираща културна характеристика. “90% от ромите са с образование по-ниско от средното, а те самите формират значителна част от кохортата на необразованите”, обобщи министърът. Той обясни, че това е заложено в плана на правителството, като държавата с всичките си институции, в това число и на принуда, трябва да включи и задържи децата в системата. “Непосещаването на училище и детска градина в задължителна училищна възраст трябва да се счита за престъпление”, категоричен бе Вълчев.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular