Разпада се групата за народни танци на Роси Павлова в Бели Искър, читалището иска 50 лв. наем, председателят Диана Терзийска: Не искат да излизат на сцена, субсидията от 6 000 лв. не стига за никъде, аз работя без пари, секретарката е на 180 лв.

Роси Павлова

 

Павлова: Не може да излизаме на сцена без носии, нямам възможност да водя и детска група, от жените взимам по 2,50 колкото да си платя горивото

От читалището в самоковското село излязоха с решение да търсят лицензиран хореограф

Групата за народни танци с ръководител Роси Павлова в Бели Искър се разпада, с тревога алармираха в сигнал до в. „Вяра” читатели от самоковското село. Формацията е съществувала осем години. Председателят на читалището Диана Терзийска им поискала наем от 50 лв. на база решение на читалищното настоятелство. Това споделят разтревожено и местните хора, и в социалната мрежа.

Диана Терзийска

„Пиша Ви във връзка с една несправедливост, която се случи наскоро – часовете по народни танци за възрастни в село Бели Искър бяха спрени. Мотивите? Читалищното настоятелство поиска наем за ползването на залата. Затова и заниманията ни трябваше да бъдат прекратени. Месечната такса и броят на хората са символични и този наем се оказа основната причина за спирането на групата. Сега, за да продължим, трябва да пътуваме до Самоков. За повечето от Вас този факт може да е незначителен, но за мен това се оказва голяма пречка. Така прекрасната ни традиция, която продължаваше шест години, бе прекъсната. През цялото това време групата не е похарчила нито един лев на читалището. Нашите мотиви и тези на хореографката ни бяха радостта два пъти седмично да се съберем и насладим на танците. По никакъв начин и никога не сме злоупотребили с читалищния салон или сграда.

С цялото ми уважение към читалищното ръководство и кметство на село Бели Искър, моля това решение да бъде преразгледано. Та нали все пак идеята на всяко едно българско читалище е чрез самодейността и самоинициативата да се запази българщината, да се предава на следващите поколения. Дейността на нашата група бе свързана единствено с това. Вярвам, че този мой въпрос ще бъде взет под внимание и благодарение на градивния диалог между нас уроците по БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ в село Бели Искър ще продължат“, пише читателка.

Възникналите спорове за групата предизвикаха реакциите и на местните хора. Радостина Иванова споделя в социалната мрежа: „Дано решението на Народното читалище село Бели Искър да се промени! Смятам, че всеки носи българското в себе си и трябва да го запази, за да го предадем на нашите деца и на поколения наред! Моля читалищното настоятелство да не убива българското, а точно обратното, нека го подкрепи с каквото може!“.

Павел Гелев коментира: „Щеше да е смешно, ако не беше жалко. Нека убият и последната инициатива в това село. И читалището ли превърнаха в търговско дружество, а хората в „клиенти”?!?

Илияна Атанасова споделя: „Кой спечели от цялата работа?!!! Губим ние от групата. Нека сега салонът стои заключен, без това за друго не се използваше и да си го стопанисват!“.

Потърсихме за становище председателя на читалището Диана Терзийска.

„Предложихме на Павлова да използва читалището без наем, като вземе децата от Бели Искър да ги учи на танци и да се изявяват на сцена на фестивали, без да плаща наем и да бъде към нашето читалище. Дамите, които играят в нашето читалище, не желаят да се явяват на сцена. Настоятелството реши, че след като го ползва за частни цели, би трябвало да плащат месечно 50 лв. наем. Аз съм председател на читалището от година и половина, за предишните години относно наема и всичко друго не отговарям. Като влязох в читалището, нямаше нищо, не намерих никаква документация. Не обвинявам колегите. Всички помещения в читалището се рушат и искат поддръжка. Тези жени играеха при лоши условия, на една крушка. Нямам нищо против тази инициатива – за такава група. Ние уведомихме, че ще има други хореографи – и за мъжете, и за жените, ще се поемат и децата, за да се изявяват на сцена. Като читалище имаме малка субсидия, около 6 000лв., което не е достатъчно. Секретарката взима 180 лв. заплата, аз имам школа за изкуства и работя без пари с децата. Тя щеше да работи без наем, ако беше поела децата или ако водеше групата да се изявяват от името на читалището. Росица не взима заплата от читалището, жените от групата си плащат на нея по 2.50 лв. В читалището има и други групи – певци на автентичен фолклор”, поясни председателят на читалището, Диана Терзийска.

Публикуваме позицията и на Роси Павлова – ръководител на танцовата група: „От доста години обучавам танцов състав в Бели Искър, през годините имахме и участия във фестивали. По стечение на обстоятелствата обаче групата се разформира и дойдоха нови попълнения, които са и в момента. От читалищното настоятелство искат да водя деца, но аз нямам физическа възможност, водя танците вечер. Жените няма как да остават на танци след девет часа, ако има детски танцов състав преди тях. Досега два пъти седмично провеждах репетиции с женски танцов състав „Магдена“. Пренебрегнаха ме, аз съм в читалището от осем години, викнали са друг хореограф. Казаха ми, че при условие, че отказвам да водя децата, наемът ми ще бъде 50 лв. Отказах. Аз взимам по 2.50 лв., с които си плащам само горивото. Връчено ми е решение от читалищното настоятелство, с което се прекратява безвъзмездното ползване в читалището. Досега не са ми искали наем и не мога да обясня защо е така. Години наред това читалище не направи нищо за танцовия състав, дори нямаме костюми. За да се явиш на сцена, трябва да имаш носии. Новите попълнения в състава казаха, че нямат възможност сами да си купят носии и не може да имаме участия на сцена при тези условия. Вижте, всеки си е прав за него си“ – сподели пред в. “Вяра“ Роси Павлова – ръководител на танцовия състав „Магдена“.

Жителите на село Бели Искър все още се надяват на решение, което ще е в интерес на запазване на българските традиции.

Читалищното настоятелство изпратиха до редакцията на „Вяра“ протокол от проведено събрание. Ето и официалната им позиция: „Днес, на 28.07.2017г., се събра настоятелството при НЧ „Стойне Ангелов-1932г.” в състав: председател: Диана Терзийска, Трънка Петрунова, Спаска Димитрова, Страхил Галев и Румен Иванов. Настоятелството реши: Във връзка с публикувани мнения и становища в социалните мрежи от жители на с. Бели Искър по отношение на взето решение от Читалищното настоятелство по протокол №8 за определяне на наем за ползване на читалищната сцена за различни странични мероприятия /не читалищни/, Настоятелството потвърждава решението си.

Възлага на секретаря на НЧ „Стойне Ангелов-1932г.” – с. Бели Искър, да осигури лицензиран хореограф за поддържане на установените традиции за осигуряване на местните жители и други желаещи да изучават български народни танци.

Читалищната сцена да се ползва за описаната дейност след сключване на договор с хореографа, който както и при досегашните условия да заплаща уговорен наем или безвъзмездно, при условие че се задължи на минимум две участия годишно, представяйки читалището с неговата група”.