Родните роми въртели страшни далавери в сърцето на Европа П. Правят се на арабски бежанци зад граница, за да могат спокойно да получават помощи и да въртят ало измами

Представянето на нашенските роми за арабски бежанци не е нещо ново

 

Български цигани се правят на арабски бежанци и кандидатстват за помощи в Германия, Белгия и Холандия, разказаха нашенци, живеещи в централноевропейските държави. Родните мургавели се възползвали от цвета на кожата си и приликата с бежанците от Близкия изток. Те отивали в общинските и социалните институции в трите държави и обяснявали, че са от Сирия, Ирак и Афганистан, преди 2-3 месеца са избягали от жестокостите на войната, като по пътя каналджиите са им взели всичките пари и документи за самоличност.

Мнимите бежанци молели местните власти да им дадат гражданство, подслон, храна и социални помощи под формата на финансови средства. Единственият проблем пред родните измамници бил, че не знаели арабски език. Но пък за сметка на това поназнайвали малко немски и турски, и така успявали да се разберат с чиновниците в трите европейски държави. За да не будят подозрение някои от нашенските роми вземали със себе си и по някой натурален арабин, истински бежанец, който в случай, че се наложи употребата на арабски език или попълване на документи на арабски, вземал нещата в свои ръце, пише „Монитор“.

Според българина Николай Тачев, живеещ в Хамбург, през последните месеци в града имало голямо преселение на български роми, сред които имало и телефонни измамници от буруджийските махали в Търновско, Плевенско и Русенско. Целта на престъпниците била да се установят в града, да опипат почвата и да пренесат след това тук доходния бизнес с ало измамите.

„В Хамбург и изобщо в цяла Германия никой още не е и чувал за телефонните измами и преди местната полиция да се усети и да предприеме мерки, мургавите престъпници ще са спечелили милиони в евро и ще плъзнат в цяла Германия, а оттам и в цяла Европа”, смята Тачев. Преди време от полицията във Велико Търново също признаха, че част от местните „телефонисти” от около година са напуснали България и въртят „бизнеса” си от съседни страни като Румъния и Гърция. Целта им обаче била действително Централна и Западна Европа, където поне няколко години щели да бъдат абсолютно неуловими според криминалистите.

А представянето на български цигани за арабски бежанци всъщност не е нещо ново. Преди 5 години, още в самото начало на бежанската криза, стана ясно, че в Хасково роми се правели на араби пред властите в един от местните бежански лагери и молели за пари, храна и дрехи. Мошениците обаче бързо били разконспирирани и прогонени от лагера с обещания следващия път като се появята да бъдат арестувани и пратени зад решетките.