Руски бомбардировач се разби в Сирия, екипажът загина

 

Екипажът на руски бомбардировач Су-24 загина във вторник, след като при опит за излитане бойният самолет излезе от пистата на военно летище в Сирия и се разби, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на руското министерство на отбраната.

“На 10 октомври при извършване на разбег за излитане от летище “Хмеймим”, Сирия, за изпълняването на бойна задача самолет Су-24 излезе от пределите на пистата и се разпадна. Екипажът на самолета не успя да се катапултира и загина”, се казва в съобщението. И двамата пилоти са загинали. Според руското министерство предполагаемата причина за катастрофата е техническа неизправност на самолета.

Това е втори Су-24, който Русия губи по време на военното си участие в Сирия. Първият случай бе през ноември 2015 г., когато руски бомбардировач бе свален от турски изтребител Ф-16, тъй като Турция отчете, че руският самолет е нарушил въздушното й пространство. Пилотите успяха да катапултират, но единият бе убит на земята. Вторият се спаси, но по време на спасителната операция загина още един руски военен. Този инцидент влоши неимоверно отношенията между Москва и Анкара, но само за няколко месеца.

Би Би Си отбелязва, че Русия е загубила в Сирия не само Су-24, но и други самолети и хеликоптери. Миналия април се разби руски военен хеликоптер Ми-28Н “Нощен ловец” и двамата пилоти загинаха. Министерството на отбраната заяви, че машината не е била свалена.

През декември м.г. руски изтребител Су-33 падна в морето след авария при кацане на самолетоносача “Адмирал Кузнецов”. Месец преди това изтребител МиГ-29К падна от същия самолетоносач при тренировъчна мисия край сирийски бряг. Пилотът успя да катапултира.

Су-24 е основен съветски фронтови бомбардировач, който е на въоръжение в съветските и впоследствие в руските военновъздушни сили от 1975 г. Към момента се ползва модернизираната версия на самолета Су-24М. Машината е предназначена за нанасяне на ракетни и бомбени удари. Може да действа на неголяма височина. Серийното производство на всички модификации е прекратено през 1993 г. Понастоящем се смята за остарял самолет и се заменя с по-съвременния Су-34. Русия използва и такива самолети в Сирия, но в по-малко количество.