Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаРуският професор Александър Назайкин омеси уникална баница за близките на бившата пиарка...

Руският професор Александър Назайкин омеси уникална баница за близките на бившата пиарка на община Дупница Стефка Зашева

Като дошъл редът на плънката, решил да експериментира с пържен праз и пасирани варени яйца, които са му любими, каза Зашева

 

Стефка Зашева

Руският професор Александър Назайкин омеси вкусна баница за близките на бившата говорителка на община Дупница Стефка Зашева. Писателят, филолог и преподавател по журналистика и PR за броени минути усвоил тънкостите на баничарството от майката на Зашева – Веска, и приложил наученото на практика. Назайкин направил нашенския специалитет с използвана в Русия за пирожки плънка – варени яйца с пържен праз, което дало уникален вкус на печивото. Ученият е роднина на Зашеви.

„Съпругата на Саша – Светлана, е моя братовчедка. И двамата са безкрайно скромни хора. Тя беше преводач и редактор на неговите книги, но за съжаление преди няколоко месеца – през февруари, си отиде, след като се разболя неизлечимо. Двамата имаха традиция през август да ни гостуват на село. Идваха в Смочево, където майка ми и баща ми, който също почина през февруари, се преместиха от Дупница след пенсионирането си. Професорът намерил сили да дойде и това лято, въпреки че много страда за Светланка. Преди задължително ходеше за риба. От ручея в Смочево задължително изваждаше по някоя пъстърва. Той е родом от Новосибирск, израснал с риболов и владее въдичарството до професионализъм. Готвенето на риба също много му се удава. У нас приготвяше царска рибена супа с три вида риба, която нарича „ушица”, и обикновена рибена супа – „уха”. Сега нямал настроение да ходи на риболов и настоял да приготви баница. Майка ми му обяснила какво трябва да направи, грабнал точилката и започнал. Като дошъл редът на плънката, решил да експериментира с пържен праз и пасирани варени яйца, които са му любими. Баницата беше уникална. Аз се прибрах след тежък ден и бях много приятно изненадана. В началото не успях да разбера точно от какво е плънката, а той се пошегува, че е от калмари, които също много добре готви”, разказа Стефка Зашева. Тя не скри, че майка й – бивша касиерка в закритото ОП „Обществено хранене” в града, е майсторка на баниците. Приготвя точени и дърпани баници и неколкократно е разточвала тесто в предаването на известния кулинар Иван Звездев. Сред по-нетрадиционните баници, които приготвя, е с кленов сироп.

Зашева, която отговаряше за връзките с обществеността в екипа на екскмета Първан Дангов, поясни още, че при сегашното си пребиваване в София, където Назайкин и покойната му съпруга имали апартамент, професорът дарил свои книги по пиар и журналистика на Нов български университет (НБУ). „Искаше да направи дарението в Дупница, но прецени, че е по-добре тези книги да се ползват от студенти. Те вече са в НБУ, където сестрата на съпругата му преподава режисура. Като разбра, че в Дупница няма висше учебно заведение, Назайкин каза, че може да съдейства за разкриване на филиал на Московския университет”, сподели Зашева.

Александър Назайкин е роден на 11 май 1962 г. в Новосибирск, рекламист, доктор на филологическите науки. Завършил е Факултета по журналистика в Московския държавен университет „М. Ломоносов”, автор на над 20 книг и повече от 100 научни  и практически статии за реклама, води научно-образователен проект — сайт „Научи за рекламата повече”. За няколко години (1989—1996) преминал през всички професионални степени от рекламата на в. „Комсомолска правда”, по това време един от най-високотиражните вестници в света, до директор по реклама в Група „Днес” («Сегодня», издатель «Комсомольская правда» и др.). От 1997 г. е консултант по реклама. От 2005 г. преподава в Московския държавен университет, професор в Катедрата по теория и икономика на средствата за масова информация на Факултета по журналистика. Победител в няколко професионални конкурса в и извън Русия.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular