Руският професор Александър Назайкин омеси уникална баница за близките на бившата пиарка на община Дупница Стефка Зашева

Проф. Александър Назайкин

Като дошъл редът на плънката, решил да експериментира с пържен праз и пасирани варени яйца, които са му любими, каза Зашева

 

Стефка Зашева

Руският професор Александър Назайкин омеси вкусна баница за близките на бившата говорителка на община Дупница Стефка Зашева. Писателят, филолог и преподавател по журналистика и PR за броени минути усвоил тънкостите на баничарството от майката на Зашева – Веска, и приложил наученото на практика. Назайкин направил нашенския специалитет с използвана в Русия за пирожки плънка – варени яйца с пържен праз, което дало уникален вкус на печивото. Ученият е роднина на Зашеви.

„Съпругата на Саша – Светлана, е моя братовчедка. И двамата са безкрайно скромни хора. Тя беше преводач и редактор на неговите книги, но за съжаление преди няколоко месеца – през февруари, си отиде, след като се разболя неизлечимо. Двамата имаха традиция през август да ни гостуват на село. Идваха в Смочево, където майка ми и баща ми, който също почина през февруари, се преместиха от Дупница след пенсионирането си. Професорът намерил сили да дойде и това лято, въпреки че много страда за Светланка. Преди задължително ходеше за риба. От ручея в Смочево задължително изваждаше по някоя пъстърва. Той е родом от Новосибирск, израснал с риболов и владее въдичарството до професионализъм. Готвенето на риба също много му се удава. У нас приготвяше царска рибена супа с три вида риба, която нарича „ушица”, и обикновена рибена супа – „уха”. Сега нямал настроение да ходи на риболов и настоял да приготви баница. Майка ми му обяснила какво трябва да направи, грабнал точилката и започнал. Като дошъл редът на плънката, решил да експериментира с пържен праз и пасирани варени яйца, които са му любими. Баницата беше уникална. Аз се прибрах след тежък ден и бях много приятно изненадана. В началото не успях да разбера точно от какво е плънката, а той се пошегува, че е от калмари, които също много добре готви”, разказа Стефка Зашева. Тя не скри, че майка й – бивша касиерка в закритото ОП „Обществено хранене” в града, е майсторка на баниците. Приготвя точени и дърпани баници и неколкократно е разточвала тесто в предаването на известния кулинар Иван Звездев. Сред по-нетрадиционните баници, които приготвя, е с кленов сироп.

Зашева, която отговаряше за връзките с обществеността в екипа на екскмета Първан Дангов, поясни още, че при сегашното си пребиваване в София, където Назайкин и покойната му съпруга имали апартамент, професорът дарил свои книги по пиар и журналистика на Нов български университет (НБУ). „Искаше да направи дарението в Дупница, но прецени, че е по-добре тези книги да се ползват от студенти. Те вече са в НБУ, където сестрата на съпругата му преподава режисура. Като разбра, че в Дупница няма висше учебно заведение, Назайкин каза, че може да съдейства за разкриване на филиал на Московския университет”, сподели Зашева.

Александър Назайкин е роден на 11 май 1962 г. в Новосибирск, рекламист, доктор на филологическите науки. Завършил е Факултета по журналистика в Московския държавен университет „М. Ломоносов”, автор на над 20 книг и повече от 100 научни  и практически статии за реклама, води научно-образователен проект — сайт „Научи за рекламата повече”. За няколко години (1989—1996) преминал през всички професионални степени от рекламата на в. „Комсомолска правда”, по това време един от най-високотиражните вестници в света, до директор по реклама в Група „Днес” («Сегодня», издатель «Комсомольская правда» и др.). От 1997 г. е консултант по реклама. От 2005 г. преподава в Московския държавен университет, професор в Катедрата по теория и икономика на средствата за масова информация на Факултета по журналистика. Победител в няколко професионални конкурса в и извън Русия.