Съдят Йордан от санданското село Ново Ходжово за подпалване на Дома на културата, запаленото общинско имущество е на стойност 54 900 лв.

Районна прокуратура – Сандански предаде на съд мъж, предизвикал пожар в сградата на читалището в с. Ново Ходжово. Към м. април 2016 г. Йордан Д. от с. Ново Ходжово, община Сандански, работил по програма за временна заетост към кметството в селото. На 04.07.2016 г. кметският наместник възложил на Йордан задача, свързана с почистване на орязани храсти и дървета в района около Дома на културата, намиращ се в сградата на бившето читалище, както и да събере падналите листа. При нейното изпълнение той бил подпомогнат от няколко лица, като събраните клони и шумата от листата били сложени в близост до оградата на читалището. Към 16 ч. Йордан Д. запалил събраните клони и листа и тръгнал. Не след дълго огънят се разраснал и обхванал сградата на Дома на културата. Пожарът бил забелязан от жителите на селото, които в рамките на половин час подали осем сигнала на телефон за спешни случаи 112. Благодарение на пристигналите на място служители на Районната служба за борба с пожарите и защита на населението огънят бързо бил потушен. От заключението на извършената пожаро-техническа експертиза се установява, че най-вероятната причина за възникване на пожара е небрежност при боравене с открит огън.

Запаленото имущество представлява масивна сграда със застроена площ от 351 кв. м и е публична общинска собственост, чиято стойност възлиза на 54 900 лв. За проявената престъпна небрежност Йордан Д. е привлечен в качеството на обвиняем от Районна прокуратура – Сандански. Предстои насрочване на делото от съда.