Кирил Манев и Симеон Симеонов от Бистрица прихванаха поток за нова чешма над Бистрица, двамата пенсионери: Отне ни 2-3 часа труд, температурата на водата е 9 градуса

Кирил Манев (вдясно) и Симеон Симеонов

Кирил Манев и Симеон Симеонов от Бистрица прихванаха в малка чешмичка вода в буковата гора над дупнишкото село. Манев е бивш шофьор. Симеонов е секретар на читалището в Бистрица и пее в мъжката фолклорна група на селото.

Двамата приятели от детинство, а сега пенсионери, се справили със задачата само за 2-3 часа с помощта на една тръба. Поточето, вече уловено в чешма, се намира само на 150 м над селото. „На това място от години тече хладна питейна рилска вода с постоянен дебит. Ние само поставихме тръбата и това беше един приятен труд. Хора от Дупница и селото идват с коли и точат вода с туби от чешмата в центъра на Бистрица, която също е от балкана. Сега ще могат да ходят и на новата чешма. Водата й е много хубава, температурата й е 8-9 градуса”, каза Симеон Симеонов.

Двамата бистричани не за първи път участват в направата на чешма. „Преди 5 години се включихме във възстановяването на чешмата на Черната скала на пътя за село Самораново”, отбеляза 74-годишният Симеонов.