Самоковци протестират пред кмета Георгиев и ОбС срещу денонощния шум, силната музика и чалгата и настояват да се въведе ред в града

Искаме да живеем нормално, а не да бъдем подвластни на гетото и на десетина определени хора от там, призова пред съветниците Николай Стефанов

Съветникът Петър Георгиев: В Самоков има два типа хора – едни, които спазват законите на държавата, и други, които не ги спазват, трябва да се вземат мерки срещу беззаконието

Самоковци протестираха на последната сесия на Общинския съвет срещу денонощния шум, силната музика и чалга, които смущават спокойствието им. Пред съветниците и кметовете излезе Николай Стефанов, който с десетки свои съграждани е събрал подписка срещу силната музика и нощните купони в града. С тази подписка самоковци призовават да се създадат нови правила, които да забранят шума през нощта, когато е време за почивка и сън.

Властимащите по време на сесията уточниха, че вече имат предложение за нова Нердба на общината за обществения ред, която е провокирана от призива и подписката на самоковци. Стана ясно, че подписката е депозирана в общината и до председателя на ОбС Силвия Стойчева. По този повод е имало заседание на Правната комисия към Общинския съвет и е уведомен кметът Владамир Георгиев за необходимостта от промяна в наредбата, която да гарантира спокойствие, ред и тишина през нощта. Документът, който приеха самоковските власти по предложение на хората, събрали подписката, е сходен с правилата, разписани в Наредбата за спазване на обществения ред в София.

„Само за пет дни събрахме подписка от 20 човека с авторитет в града и го внесохме в общинската администрация. Ако я събирахме за по-дълго време, щяха да се подпишат над 20 000 души“ – увери пред сесията Николай Стефанов. „Няма човек, включително и жевеещ в Седми квартал, който да не иска ред и сигурност. Никой не иска да живее в гето, командван от определени десетина души там. Всеки трябва да се съобразява със законите в общината и наредбите на общината. Нашият призив е следният – ние искаме, в правото си на жители и данъкоплатци, да се направи проверка и актуализация на адресна регистрация на всички, живеещи в Самоков. В града има бум на населението, което ние не знаем какво е. Настояваме за събаряне на всички незаконно изградени бараки, не казвам жилища, защото няма жилища южно от околовръстния път, до изхода за град Ихтиман, там има така наречените „гета“. Много отдавна трябваше да се промени Наредба 1 за обществения ред с цел осигуряване тишина и спокойствие 24 часа в денонощието във всеки ден от годината. Господа, разпишете ефективни санкции за нарушителите, като в същото време осигурите основания за ефективна работа на РПУ-Самоков“, призовават в подписката си самоковци.

В друга точка от подписката се казва: „Вече не може да се види из Самоков разхождащ се пешеходно полицай. От няколко месеца, откакто е новият началник, има движение на полицаи, преди нямаше и такова. Хората трябва да познават полицаите и да им имат доверие“, пише още там.

„Друг основен проблем са малолетните шофьори – в Първи район, в „кв. „Разсадника“, в Седми квартал – навсякъде се движат коли, карани от малолетни. Наскоро един родител на малолетен шофьор, който съм го спрял, ме налетя и ми каза: “Ти какъв си, за да му правиш забележки? Аз съм му дал автомобил за 20 000 лв., ти ще му правиш забележка, че няма години, за да управлява?! Той управлава по-добре от мен!“.

Директно към кмета се обръщаме – г-н кмете, вместо да ни давате рекламни материали за това какво е свършено от местната администрация, отпечатайте Правилника за обществен ред на Самоков. Раздайте го, намерете начин да уведомите хората, че има такъв правилник и намерете начин, по който те да се запознаят и да започне спазване и контролиране. Това нещо касае всички. Може би не си давате сметка, но аз пресметнах, че ако има 3-4 хил. имота – жилища, може би всеки е загубил 20 000 – 30 000 лв. от стойнотстта на имота си, защото цените на имотите в Самоков падат. Кой купува имоти в Самоков? Ако се сметне, става въпрос за загуби от над 100 000 000 лв. Колко общински бюджета са това, г-н кмете?

Може би г-н Бодуров от общината знае, той скоро продаде имот в квартал „Разсадника“, нека каже той колко е загубил от продажбата и цената на имота си. Дали знаете, че хората са принудени да си продават имотите, защото вече няма условия за живот в Първи район, в Седми квартал и в кв. „Възраждане“? Знаете ли, че има хора, които излизат от натариуса и са продали къщата на живота си за 20-30 000 лв., защото са такива цените, знаете ли с какви чувства и към общинското ръководство, и към държавата са тези хора? Това нещо се таи в душите им. Ако не съм прав, нека някой ме обори. Благодаря все пак, има някакво начало, но това начало ще бъде ефективно, ако има изменения, но и контрол, общината трябва да изгради структури, които да бъдат ефективни и които да накарат хората да спазват тези правила“ – заяви Николай Стефанов.

Кметът Георгиев увери, че приветства такива изказвания и напомни, че има такива пробеми и в други градове. „Относно адресната регистрация – битува слух, че кметовете ги населват, но няма как ние адресно да регистрираме хора, които нямат собственост“, поясни той.

Съветникът от „Евророма” Васил Стоянов, който има и дърводобивна фирма („Васкос”), поиска от Николай Стефанов да отговори на негов въпрос. „Питането е свързано с твърдението, че има преселване на роми от кв. „Възраждане“ към горния край на града, едва ли не циганите са виновни за кражбите и реда. Нека г-н Стефанов отговори – знае ли, че къщата на инж. Бодуров са я ограбвали три пъти? Затова си е продал къщата, а в момента, преди няколко месеца, чета от пресата, че пак му е ограбена къщата, която се намира обаче в горния край на Самоков. Пак ли циганите са виновни, г-н Стефанов? Общината трудно се бори с незаконните постройки, от години не можем да се справим с незаконното строителство в Боровец“ – заяви в отговор на подписката Васил Стоянов.

“Г-н Стоянов, аз все още живея там, в този квартал, а вие вече не живеете там, защо, г-н Стоянов?”, попита го Николай Стефанов и допълни: „Подчертавам отново към г-н кмета – има преселени от други места. Елате, ще ви заведа по пътя за Драгушиново. Тия хора откъде дойдоха бе, г-н кмете?!? Има стотици бараки. Сигурно преди вашия мандат?!“, заяви той, при което настъпи смях в залата.

„Ние, хората от Самоков, искаме да живеем нормално, а не да бъдем подвластни на гетото. Искаме да бъдем подвластни на община Самоков и на държавата, а не на десетина определени хора в гетото. Вие го знаете това нещо, но не искате да го изкажете. Но нещата ще прелеят, както преля проблемът с Бързанските ливади. Те се събират и идва потопът и тогава кой ще викаме? Вие трябва да оправите нещата“ – категоричен бе Стефанов, а в залата последваха аплодисменти за изказването му.

Съветникът инж. Петър Георгиев също се включи в дискусията и заяви, че в Самоков има два типа хора – едни, които спазват законите на държавата, и други, които не ги спазват. Той също бе категоричен, че всички са длъжни да вземат мерки срещу беззаконието и нарушаването на обществения ред, за да не се сбъднат лошите прогнози за бъдещето на град Самоков.